10 mituri desfiintate despre alaptare

/ / Modificat: 2015-11-17
10 mituri desfiintate despre alaptare

Orice femeie gravida se gandeste cu ingrijorare la alaptare. Este absolut normal sa-ti pui intrebari legate de hranirea copilului si sa te pregatesti in aceasta privinta inca dinainte ca micutul tau sa vina pe lume.

Exista o multime de mituri care circula despre acest subiect, ele fiind perpetuate in general din lipsa de informare. Noi ti-am pregatit o lista cu miturile si adevarurile legate de alaptare.

MIT: In perioada in care alaptezi trebuie sa bei mai mult lapte si sa mananci mai mult

Un mit care circula printre mamici este acela ca in perioada alaptarii mama ar trebui sa bea mai mult lapte si sa manance mai mult. Nu e cazul sa mananci mai mult decat ai nevoie sau decat iti cere organismul deoarece el iti va dicta in mod automat aceste lucruri. Consumul de lapte nu are nicio legatura cu productia laptelui matern, asa ca nu e neaparata nevoie sa-l introduci in dieta ta.

Exista totusi un sambure de adevar in acest mit si acela este legat de faptul ca o femeie care alapteaza ar trebui sa fie bine hranita, sa aiba o dieta variata si echilibrata, insa acest lucru nu inseamna mancare in exces, ci alimente sanatoase, bogate in vitamine si minerale.

MIT: Femeile cu sanii mici nu vor avea suficient lapte

Si in cazul acesta avem de-a face cu un mit. Marimea sanilor si forma lor nu influenteaza in niciun fel productia de lapte. O parere gresita legata de alaptare este faptul ca laptele produs este depozitat in san si apoi ajunge la copil, astfel ca marimea sanului este relevanta. In realitate insa, dimensiunea sanilor este data de cantitatea de tesut adipos, un san mai mare nu inseamna loc mai mult pentru depozitarea laptelui, iar productia de lapte se face treptat, in timp ce alaptezi.

In conluzie, o mama va produce lapte suficient pentru bebelusul ei indiferent de marimea bustului.

MIT: Femeile care au trecut printr-o operatie de marire sau micsorare a sanilor nu pot alapta

Un alt mit popular este acela ca femeile care au suferit interventii chirurgicale estetice la nivelul sanilor nu mai pot alapta. In cazul implanturilor mamare, alaptarea va depinde de locul inciziei, iar daca aceasta este facut in santul submamar, nu vor fi probleme la alaptare. Nu este o situatie ideala, intr-adevar, deoarece se va produce o cantitate mai mica de lapte, insa mamicile care au trecut prin astfel de operatii si vor sa alapteze o vor putea face.

MIT: Mamele care alapteaza nu au voie deloc alcool si nu au voie sa ia medicamente

De data aceasta mitul este partial adevarat. Femeile care alapteaza au voie alcool si au voie sa ia medicamente, insa alcoolul trebuie consumat cu moderatie, iar in cazul medicamentelor nu toate sunt sigure. Medicamentele uzuale nu vor avea nicio influenta negativa asupra laptelui, nu trebuie sa stai departe de pastilele de raceala sau cele pentru calmarea durerilor din acest motiv. Si alcoolul este permis in perioada alaptarii, insa in cantitati mici. Este permis ocazional un pahar de vin, insa doar dupa ce ai alaptat bebelusul si inainte cu 2-3 ore de urmatoarea lui masa.

MIT: Laptele meu nu este suficient de bun

Unele mamici se ghideaza dupa aspectul laptelui si il catalogheza drept "slab". Exista perioade in care laptele pare mai apos, insa chiar si asa el este foarte hranitor. Nu exista lapte matern care sa nu fie suficient de bun, el este alimentul perfect pentru bebelusi avand toti nutrientii pentru o dezvoltare cat mai sanatoasa a copilului.

MIT: O femeie care alapteaza nu poate ramane gravida

Un alt mit legat de alaptare reala este acela ca o mama care alapteaza nu va putea ramane insarcinata. Este mai putin probabil, insa nu imposibil, asa ca nu ar trebui sa te ghidezi dupa acest lucru. Discuta cu medicul tau legat de metodele contraceptive potrivite pentru tine in aceasta perioada.

MIT: Daca sunt racita trebuie sa intrerup alaptarea

Si aici este vorba despre un mit. Daca ai gripa sau esti racita nu trebuie sa opresti alaptarea de teama sa nu-l imbolnavesti pe micut. El a fost expus virusului inca dinainte ca tu sa manifesti primele simptome, asa ca alaptarea lui in continuare nu-i va cauza imbolnavirea. In plus, prin lapte nu se pot transmite virusii, iar medicamentele de raceala sunt sigure si pentru mamele care alapteaza. Este totusi de preferat sa tratezi racelile de sezon prin metode naturiste, mai sanatoase.

MIT: Trebuie sa speli si sa dezinfectezi sfarcul inainte si dupa alaptare

Nu este cazul sa dezinfectezi sanul si sfarcul inainte si dupa alaptare, dusul zilnic este suficient pentru a pastra igiena. Spalarea frecventa cu sapunuri, geluri de curatare si substante dezinfectate s-ar putea sa irite pielea sensibila a sfarcurilor si sa-ti provoace usturimi si dureri. In aceasta perioada este chiar recomandat ca si in dusurile zilnice sa utilizezi geluri pentru piele sensibila, mai blande.

La nivelul pielii exista substante care sa o protejeze, iar prin spalarea excesiva cu substante antibacteriene aceasta bariera de protectie va avea de suferit, iar alaptarea ar putea deveni dureroasa. In schimb, daca hranesti copilul cu biberonului, sticla si tetina vor trebui sterilizate bine deoarece se pot dezvolta bacterii care ii vor face rau copilului.

MIT: Copilul trebuie sa bea si apa, nu doar lapte

Laptele tine si locul apei si al mancarii, bebelusul nu va mai avea nevoie si de apa pentru ca laptele matern il va hidrata suficient. Un alt mit care circula este ca micutul va avea nevoie de apa pentru ca laptele matern este prea cald.

MIT: Dupa alaptare sanii vor fi lasati si aspectul lor va avea de suferit

Multe femei considera alaptarea motivul principal pentru pierderea fermitatii sanilor si pentru lasarea lor. In realitate insa, sanii se vor lasa din cauza fluctuatiei de greutate de dupa nastere si nu neaparat din cauza ca hranesti bebelusul la san. Daca intarcarea bebelusului se face treptat, aspectul sanilor nu va avea de suferit.

Stiai de aceste mituri? Ce alte idei preconcepute despre alaptare ai mai auzit? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lactatie Mituri alaptare Alaptarea

Articole recomandate

Citeste si despre