Zona zoster afecteaza 20% din populatia Romaniei


Zona zoster, denumirea sub care este cunoscuta aceasta afectiune de catre populatie, sau herpesul zoster, denumirea stiintifica, afecteaza dupa estimarile specialistilor din domeniul dermatologiei circa 20% din locuitorii Romaniei.

In plus, de cele mai multe ori, in cazul acesteia apar complicatii grave, precum encefalita, paralizii de nervi cranieni (paralizia Bell, sindromul Ramsay Hunt), iar in caz de zona zoster oftalmica pot aparea complicatiile oculare ce duc la pierderea ireversibila a vederii.

"Este o boala ce trebuie luata in serios inca de la primele simptome, intrucat fara un tratament medicamentos prescris de medicul dermatolog si acordat in primele 72 de ore de la aparitia eruptiilor cutanate de la nivelul pielii, leziunile care in faza incipienta nu par grave devin necrotice si hemoragice.Totodata, durerea acompaniaza eruptia in procentaj de 60-90% din cazuri", a declarat dr. Costache Mihaela Tamara, medic specialist in cadrul Spitalului Clinic de Dermato-Venerologie "Prof. dr. Scarlat Longhin" din Bucuresti.

In ceea ce priveste categoria de varsta afectata cu preponderenta de aceasta boala, aceasta este reprezentata de persoanele trecute de a doua tinerete, cu varsta peste 50 de ani. Insa, specialistii din domeniu sustin ca in ultima perioada cazuri de herpes zoster au fost inregistrate tot mai des si in randul copiilor, adolescentilor si tinerilor, datorate in principal factorilor psiho-sociali.

Potrivit medicului dermatolog Costace M. Tamara, cauzele ce induc declansarea zonei zoster cuprind o paleta larga, precum varsta, predispozitia genetica, dar si cauze neurologice pe fondul depresiilor si expunerii in mod indelungat la conditii de stres si oboseala.

Tratamentul difera de la caz la caz intrucat aceasta afectiune are o patologie si o evolutie specifice fiecarui bolnav in parte, dar in mare se bazeaza pe terapia antivirala, corticoterapia, antidepresive, analgezice si anticonvulsivantele administrate oral sau intravenos.

Sursa: Curentul

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul