Vitaminele nu trebuie luate decat la indicatia medicului


Te simti obosit, fara chef de viata si vezi zilnic o gramada de reclame la diverse suplimente nutritive. Pana sa iei decizia de a intra in prima farmacie sa iei un astfel de produs, ideal ar fi sa iti intrebi medicul. Poate nu ai nevoie de "cura" de vitamine si consumul unui astfel de produs ar putea sa nu-ti fie de folos, ba din contra. "Unele persoane pot avea si unele afectiuni, cunoscute sau necunoscute, iar in aceste cazuri, unele vitamine sunt contraindicate. De exemplu, in cazul persoanelor care au ciroza sau cancer nu sunt indicate vitaminele de tipul B", ne spune dr. Doina Mihaila, medic primar medicina de familie din Bucuresti. "Un alt risc la care se expun persoanele care iau suplimente nutritive fara indicatia medicului este obezitatea.Aportul suplimentar de vitamine poate creste pofta de mancare si se poate ajunge la obezitate", explica dr. Doina Mihaila. Medicul a adaugat ca nu este nevoie de vitamine daca o persoana are o stare de oboseala. "Aceasta stare se poate rezolva cu plimbari in aer liber, cu exercitii fizice, pentru ca de multe ori persoanele respective sunt sedentare", a mai spus dr. Doina Mihaila. Starea de oboseala se poate atenua daca persoana respectiva se odihneste. Este normal sa intervina oboseala, daca persoana respectiva nu a fost in concediu de 3 ani, de exemplu. Unii medici sunt de parere ca, pe o astfel de stare, consumul de vitamine poate face mai mult rau, fiind la fel de obositi, dar si cu o stare de agitatie suplimentara.

"Inainte de a lua astfel de suplimente, fiecare persoana ar trebui sa ia legatura cu medicul si sa ceara sfatul acestuia", subliniaza dr. Doina Mihaila. Medicul mai spune ca sunt "pacienti cu afectiuni biliare care isi confunda boala cu una a ficatului si se duc in farmacii si cumpara vitamine pentru imbunatatirea functiei hepatice de care nu au nevoie". "Toate vitaminele si toate comprimatele au si anumiti excipienti, fiind produse sintetice, nu naturale, si trebuie luate numai la indicatiile medicului. Daca nu este absolut necesar, este bine ca persoana, in loc sa apeleze la aceste substante chimice, sa consume mai multe fructe si legume pe cat se poate crude", a mai spus dr. Doina Mihaila, medic primar medicina de familie.

Citeste tot articolul in: Gandul   

19 Martie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul