Varicela ataca in sezonul rece
 

Numarul copiilor care sufera de aceasta boala a crescut in ultima luna. Peste 100 de copii din gradinitele din Arad, cu varste intre 2 si 5 ani, s-au imbolnavit de varicela in ultimele zile. In Capitala s-au depistat, in aceasta luna, 11 cazuri de copii care sufera de varsat de vant (denumirea populara a varicelei).  

Medicii se asteapta la un varf epidemic la jumatatea lunii ianuarie. Din pacate, in programul national de imunizari nu este prevazut un vaccin pentru a proteja copiii de aceasta boala. Singura solutie este ca parintii sa cumpere vaccinul.

Varicela este boala infectioasa cel mai usor transmisibila, 90% dintre persoanele care intra in contact cu cei care au aceasta afectiune imbolnavindu-se.

Cei care au facut varicela in copilarie dobandesc imunitate pentru toata viata, dar virusul ramane in organism si se poate activa in momentul in care sistemul imunitar este slabit.  

Boala se manifesta dupa o perioada de incubatie de trei saptamani, prin aparitia pe tot corpul a unor pete mici si rosii care se umfla si se transforma in vezicule, asemanatoare picaturilor de roua. Eruptiile dispar dupa maximum 20 de zile. Varsatul de vant se poate trata cu antitermice si pudra de talc mentolata.  

"Numai in cazuri exceptionale (nou-nascuti sau bolnavi cu imunodepresie), se indica tratamentul antiviral", subliniaza medicul Simin Florescu, seful Sectiei de Boli Infectioase pentru Adulti de la Centrul de Diagnostic si Tratament "Victor Babes", Bucuresti.  

Specialistul estimeaza ca numarul bolnavilor cu varicela va creste in toata tara in perioada rece. "O gradinita se poate inchide daca o treime dintre copiii inscrisi s-au imbolnavit de varicela", potrivit medicului Laurentia Velea, de la Autoriatea de Sanatate Publica Bucuresti.  

(Ionela Croitorescu)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul