Vaccinul pentru varicela isi pierde din efect


Cercetatorii relateaza ca vaccinul Varivax pentru varicela a schimbat profilul bolii populatiei. Intr-un studiu aparut in Jurnalul de Medicina "The New England", cercetatorii confirma ceea ce medicii stiau deja – faptul ca vaccinul pentru varicela a redus numarul de cazuri afectate in randul copiilor, insa protectia oferita de acesta nu este de lunga durata.

Conform studiului cu mai putine cazuri naturale de varicela, copiii nevacinati sau copiii la care prima doza nu isi face efectul, pot contacta varicela mai tarziu in viata, atunci cand riscurile de complicatii sunt mai mari.


"In cazul in care nu esti vaccinat si contactezi varicela la o varsta mai inaintata, exista un risc fatal de 20 de ori mai mare decat la copii si o sansa de 10-15 ori mai mare de a fi internat in caz de varicela" spune Dr.

Jane Seward de la Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din Atlanta – care a contribuit la studiu.

Cercetarile preliminarii au ajutat deja practicienii de la Comitetul de Imunizare, care au recomandat un vaccin pentru varstele 4-6 ani, dar si pentru copiii mai mari, adolescenti si adulti. "Nimeni nu cunoaste inca durata exacta a efectivitatii acestui vaccin", spune o echipa de cercetatori condusa de Dr. Sandra Chaves de la C.D.C.

In Statele Unite, se vaccineaza populatia impotriva varicelei din 1995, dar testele au demonstrat ca vaccinul nu isi face efectul in 15-20% din cazurile cu copii care primesc doar prima doza.

Cea de-a doua doza ar trebui sa ofere o protectie in plus impotriva varicelei, insa inca nu este clar in ce proportii. "In loc de o eficienta de 80-85%, speram sa obtinem de la o a doua doza, una de 90-95%", spune Dr. Seward, director al centrului pentru boli virale.

Vaccinurile au determinat scaderea cazurilor de varicela in proportie de 85% intre 1995-2004. In 1995, 1% din 2.794 cazuri raportate erau cele din randul copiilor vaccinati. In 2004, au existat mai putine cazuri – 420 – insa 60% se regaseau tot in randul copiilor vaccinati. In randul copiilor cu varicela sub 7 ani, in anul 1995, din 73% din cazuri au ramas doar 30% pana in anul 2004 deoarece copiii care au contactat varicela erau mai mari.

Atunci cand copiii vaccinati contacteaza totusi varicela, acestia sunt mai afectati, probabil datorita varstei mai mari. "Copiii cu varste cuprinse intre 8-12 ani care au fost vaccinati in urma cu 5 ani sau mai mult de 5 ani, prezinta un risc de doua ori mai mare de a contacta varicela cu semne moderate pana la severe, decat cei care au fost vaccinati mai recent" – spun cercetatorii.

In luna mai anul trecut, un alt vaccin, numit Zostavax, realizat tot de Merck a fost aprobat ca un vaccin anti-varicela doar pentru adulti.

Virusul varicelei ramane in corp toata viata si poate fi reactivat producand o mancarime dureroasa.

15 Martie 2007


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul