Vaccin pentru carii


Oamenii de stiinsa lucreaza pentru punerea la punct a unui vaccin pentru combaterea preventiva a cariilor, izoland enzimele ce le permit streptococilor sa se fixeze pe smalsul dinsilor, informeaza revista saptamanala poloneza Wprost, preluta de Courrier International.

Cercetatorii din cadrul Forsythe Institute/o fundasie americana pentru igiena bucala, infiinsata in urma cu aproape un secol/, au inceput sa testeze un astfel de vaccin in 1992. Ei au demonstrat ca vaccinarea unor sobolani tineri - la fel de lacomi de dulciuri ca si oamenii - favorizeaza o scadere durabila a numarului de carii. Dar, pentru a fi eficienta, aceasta vaccinare trebuie sa fie facuta inainte ca streptococii sa se instaleze in cavitatea bucala.

Pediatrii l-ar putea aplica sub forma de aerosol, cu ocazia unei vizite medicale de rutina, cand bebelusul implineste un an.

"Daca vaccinam un adult, organismul sau va produce anticorpi, dar nu va fi apt sa combata microbii care traiesc pe smals", explica Martin Taubman, de la Forsythe Institute. in pofida acestor prime succese, el este in continuare in cautarea unei firme farmeceutice dispuse sa investeasca in perfecsionarea vaccinului sau.

Cercetatorii din cadrul Spitalului londonez Guy's exploreaza o cale usor diferita: ei dezvolta un ser impotriva Streptococcus mutans, ce ar consine anticorpi obsinusi in rasaduri de tutun modificate genetic. Spre deosebire de vaccin, serul ar urma sa fie administrat cel pusin o data pe an. Dar cercetatorii britanici au aceeasi problema ca si colegii lor americani: le este greu sa gaseasca fonduri. La fel ca si vaccinul, serul nu suscita un mare interes din partea marilor firme farmaceutice, care considera ca o carie dentara nu este o boala grava.

Un preparat eficient impotriva cariilor dentare ar periclita finansele unui intreg sector - fabricansii de pasta de dinsi, producatorii de materiale pentru ingrijirea dinsilor si stomatologii. De aceea, suntem condamnasi la jumatasi de masura.

ROMPRES

21 iulie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul