Unul din trei romani sufera de cel putin o boala a sistemului digestiv


Mihai Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Fundeni din Bucuresti, sustine ca unul din trei romani sufera de cel putin o boala a sistemului digestiv.

In plus, incidenta bolilor ce tin de domeniul gastroenterologiei ocupa locul trei dupa accidentele neuro-vasculare si cele cardio-vasculare in topul afectiunilor care au o rata de mortalitate ridicata.

"Bolile digestive pot fi impartite dupa frecventa in doua categorii. Astfel, cele cu o incidenta extrem de crescuta asupra populatiei Romaniei si cel mai des intalnite in patologia din momentul de fata sunt boli ale ficatului, ulcerul si cancerul, iar a doua parte este reprezentata de bolile tubului digestiv", a declarat Mircea Diculescu.Conform specialistilor din domeniul gastroenterologiei si al hepatologiei, in Romania exista la ora actuala un milion de persoane purtatoare de virus hepatic B, un milion de persoane care sunt purtatoare de virus hepatic C si aproximativ trei milioane de cetateni care au probleme cu ficatul din cauza regimului alimentar necorespunzator, a consumului excesiv de bauturi alcoolice sau din cauze genetice.

In cazul bolilor tubului digestiv care au o simptomatologie ce poate fi confundata cu usurinta cu cele ale ulcerului, precum disconfortul abdominal, incidenta acestora este cuprinsa intre 30 si 40 la suta din populatia Romaniei.

Unele dintre problemele ce au repercusiuni grave asupra populatiei cu care se confrunta gastroenterologia romaneasca sunt reprezentate in principal de subfinantarea centrelor de acest gen, numarul insuficient de cadre medicale specializate in acest domeniu si lipsa programelor de preventie primara si secundara.

"In prezent, avem aproximativ 300 de specialisti in gastroenterologie la nivel national, la care se adauga inca 300 de medici internisti. Pentru a asigura populatiei o stare de sanatate buna din acest punct de vedere ar fi necesari circa 3.000 doctori. Mai mult, nu stam bine nici in cazul programelor de preventie deoarece cele nationale care se aproba anual sunt inconstante, intrerupte, slab finantate si acopera doar o mica parte din pacienti", a declarat medicul specialist Mircea Diculescu.

Sursa: Curentul


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul