Un nou vaccin pentru bebelusi
 

Infectiile pneumococice: cei mai expusi sunt bebelusii. In absenta unui tratament corespunzator sau in cazul rezistentei la tratament, deznodamantul poate fi fatal. Recent, pe piata din Romania a fost autorizat un vaccin care previne aparitia acestor infectii. De mentionat ca in Europa Occidentala, decesele copiilor provocate de bolile aparatului respirator sunt mai putine, fiind considerate decese evitabile. Din familia bolilor aparatului respirator fac parte infectiile pneumococice prin Streptococcus pneumoniae. Pneumococul este agentul patogen al infectiilor pneumococice invazive si non-invazive la copii. In categoria infectiilor pneumococice invazive sunt incluse pneumonia, meningita si bacteriemia.


Pneumonia debuteaza cu febra peste 39 de grade Celsius, frisoane, tuse, junghi toracic. Bacteria Streptococcus pneumoniae este principalul responsabil al meningitelor la copilul intre doua si 12 luni. In categoria infectiilor pneumococice noninvazive sunt incluse otita medie acuta, sinuzita si bronsita, boli mai frecvente in crese si gradinite. Pneumococul se transmite prin aer de la o persoana la alta prin stranut, tuse sau prin contact direct cu purtatorul agentului patogen. Incidenta acestor infectii este mai mare iarna si primavara.

Din decembrie anul trecut, Agentia Nationala a Medicamentului a autorizat punerea pe piata din tara noastra a vaccinului antipneumococic plurivalent (Prevenar). El este indicat copiilor intre doua luni si doi ani, dar si copiilor intre doi si cinci ani care nu au fost vaccinati anterior. Este un vaccin pneumococic care asigura protectia copilului impotriva unor boli cum sunt: meningita, bacteriemia (prezenta bacteriilor in sange) si pneumonia bacteriemica, cauzate de Streptococcus pneumoniae anumite serotipuri. Vaccinul este injectat in muschi si ajuta organismul sa isi produca propriii anticorpi, care protejeaza copilul impotriva acestor boli. Ca toate vaccinurile, si acesta poate provoca unele reactii adverse. In mod normal, copilului i se administreaza patru doze, la date diferite.

(Magda Marincovici)  

Citeste tot articolul in: Jurnalul National

Foto: Larry Williams-CORBIS-PHOTOLAND

2 Martie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul