Trei elevi ai liceului "Gheorghe Lazar", depistati pozitiv cu mengingococ periculos, dar clinic sanatosi

/ / Modificat: 2019-04-24 17:47:46

Trei elevi ai Colegiului National "Gheorghe Lazar", au fost depistati pozitiv cu Neisseria meningitidis, dar sunt purtatori clinic sanatosi, potrivit comunicatului de presa al Ministerului Sanatatii.

lazar-meningita

"In data de 18 aprilie, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) a testat 61 de elevi si 10 profesori ai liceului din Capitala unde frecventa cursurile tanara care a decedat in urma unei meningite meningococice fulminante. In cazul unuia dintre elevii testati, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolata cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fara capacitate patogena. De asemenea, mentionam ca elevul nu a fost in contact direct nemijlocit cu eleva decedata. In data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, in doza unica. In urma comunicarii rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtator clinic sanatos si avand in vedere contextul epidemiologic la data respectiva (tulpina virulenta), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian si i s-a administrat tratamentul necesar starii de purtator, tratament instituit de specialistii Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". Dupa tratament se va repeta exudatul nazo-faringian", se arata in comunicat, scrie Agerpres.

In afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea si alte persoane, doi elevi ai aceleiasi unitati de invatamant fiind depistati pozitiv - "clinic sanatos".

Ministerul Sanatatii mentioneaza ca profilaxia cu antibiotic administrata la contactii directi elimina eventuala stare de portaj.

"Portajul meningococului este o stare normala pentru 10-20% din populatie, nu este responsabil de producerea bolii, care apare cu o incidenta in jur de 1 la 100.000 de persoane", afirma Ministerul Sanatatii.

Taguri Meningita Meningita gheorghe lazar

Articole recomandate

Citeste si despre