Stress-ul parintilor imbolnaveste copiii

/ / Modificat: 2008-03-20
Stress-ul parintilor imbolnaveste copiii





 




Viata stresata si aglomerata a parintilor ar putea afecta nu numai sanatatea lor, dar si pe cea a copiilor, facandu-i mult mai vulnerabili in fata bolilor.

Un studiu realizat de Universitatea Rochester a descoperit ca acei copii cu parinti anxiosi si depresivi sunt mult mai susceptibili la diverse afectiuni. S-a confirmat deja legatura dintre stress si activitatea sistemului imunitar la copii.

Faptul ca stress-ul poate influenta sistemul imunitar al unei persoane este deja cunoscut de noi toti, acest lucru ducand la o mare vulnerabilitate in fata bolilor si infectiilor.

Acest nou studiu este primul care a reusit sa demonstreze ca aceasta problema poate fi transmisa de la parinti la copii.

Cercetatorii, condusi de doctorul Mary Caserta au analizat parintii a 169 de copii cu varste pana in 3 ani, care au acuzat probleme frecvente de sanatate la copiii lor.

Numarul mare de afectiuni intalnite la majoritatea copiilor a fost asociat cu un nivel mare de stress al parintilor.

A fost analizat si numarul de celule imunitare din sangele copiilor, observandu-se ca acestea sunt crescute in cazul acelora cu parinti care sufera de anxietate si depresie.

Doctorul David Jessop, cercetator specializat pe stress de la Universitatea Bristol spune ca sunt necesare studii de lunga durata deoarece trebuie analizate atat impactul imediat al stress-ului asupra copiilor, dar si modalitatea in care acestia reusesc sa treaca peste anxietatea parentala.

Momentan, studiul continua, iar cercetatorii doresc mai multe raspunsuri, printre care cel mai important este la intrebarea daca stress-ul este ameliorat, sistemul imunitar al copiilor va reveni la normal sau nu?

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

20 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre