Specialist in microbiologie, despre coronavirus: "NU exista purtatori ai virusului"

/ / Modificat: 2020-02-27
Specialist in microbiologie, despre coronavirus:

Coronavirusul a bagat frica in romani, dupa ce a fost confirmat primul caz de imbolnavire cu noul virus, in judetul Gorj.

Este important de stiut ca aceasta boala este contagioasa si respectarea cu strictete a regulilor de igiena ajuta la prevenirea acestei afectiuni.

Coronavirusul nu se transmite prin atingere

Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, se propaga doar pe caile respiratorii si nu exista persoane purtatoare de virus. Sunt precizari facute de Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

"Contactul direct inseamna un contact apropiat cu o persoana care este infectata. Boala nu se transmite prin atingere, se transmite prin intermediul secretiilor respiratorii, ceea ce poti prin atingere - contactul cu o suprafata care a fost contaminata cu secretii provenind de la persoana respectiva cu putin timp in urma prin intermediul mainilor. Avem o obisnuinta sa punem mana pe fata, sa punem mana la gura si atunci ne infectăm. (...) Nu exista purtatori ai virusului, exista persoane infectate si persoane neinfectate. In cele 14 zile de monitorizare vom afla raspunsul daca intr-adevar exista," a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Nu exista tratament pentru coronavirus

Acesta a mai spus ca pana in acest moment nu exista un tratament specific pentru coronavirus, iar daca apar simptome se trateaza simptomatic.

"Nu exista niciun fel de tratament specific, daca apar simptome se trateaza simptomatic, adica febra, cefalee, lucruri de genul acesta, se trateaza simptomatic. Cazurile simple, usoare sau formele medii se trateaza in acest mod. Daca apar cazuri complicate, atunci sigur ca se instituie masuri de terapie intensiva, dar nu este cazul unor astfel de masuri," a explicat Alexandru Rafila.

Ce ESTE coronavirus

Coronavirus apartine unui grup de agenti patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gat, febra, secretii nazale. Daca in unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, in alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regula, prin contact direct cu o persoana infectata. 

Coronavirusul si-a primit numele de la aspectul de coroana de pe suprafata sa (corona inseamna in limba latina coroana). Alaturi de noul virus, abia descoperit, exista 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS si MERS.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr. alexandru rafila

Articole recomandate

Citeste si despre