Simtul olfactiv ramane un mister


Nasurile noastre disting repede un miros placut de unul urat, dar pana acum nu au fost intelese procedeele chimice care ne ajuta sa luam astfel de decizii, relateaza Live Science.

Cercetatorii au descoperit ca moleculele mai extinse si mai grele tind sa miroasa mai mult decat cele mai usoare si mai compacte, desi exista si exceptii de la regula. Datele pot fi folosite pentru a afla cat de bine sau cat de rau miroase o molecula inainte sa o miroasa cineva.

Pentru a descoperi cum ajungem sa ne dam seama daca un miros este placut sau urat asa usor, cercetatorii au analizat mai mult de 1.500 de proprietati diferite provenind de la 150 de molecule. Intr-un final, greutatea moleculara si densitatea electronica au fost corelate cu mirosurile placute. Cercetatorii considera ca oamenii au evoluat bazandu-se pe aceste prorpietati pentru a distinge mirosurile, dar recunosc faptul ca sunt foarte surprinsi sa nasul si creierul uman au evoluat bazandu-se in special pe aceste proprietati.


Ceea ce se stie sigur este ca substantele chimice percepute ca fiind mai putin placute nu ne sunt de folos in general si pot fi chiar daunatoare. Specialistii spera ca aceste date ii vor ajuta sa creeze substante care miros frumos bazandu-se numai pe abilitatile nasului uman.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

24 Sept embrie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul