Sfaturi pentru parinti in timpul epidemiei de Coronavirus

/ / Modificat: 2020-03-04
Sfaturi pentru parinti in timpul epidemiei de Coronavirus

Coronavirusul (Covid-19) este o epidemie majora. Din fericire, putini copii mici s-au imbolnavit. Majoritatea micutilor afectati au fost cazuri usoare. Insa, copiii mici sunt foarte afectati de carantina si de anxietatea parintilor si a altor adulti.

Adultii cred ca cei mici nu vor observa toate schimbarile si stresul, dar ei sunt foarte sensibili la ceea ce se intampla. 

Iata cateva dintre modalitatile prin care copiii reactioneaza la stres si cateva dintre lucrurile pe care le poti face pentru a-i ajuta.

Copiii mici reactioneaza la traume printr-o serie de manifestari

  • plans frecvent;dificultate de a ramane nemiscat;probleme in a adormi si de a dormi;
  • cosmaruri;
  • agatarea de ingrijitorii lor;
  • frica de a fi singur;
  • joc repetitiv (pot repeta din nou ceea ce au auzit; pot incerca sa aiba grija speciala de papusi sau plusuri si sa le ascunda sau sa le acopere);
  • pot deveni foarte agresivi si suparati;
  • se pot retrage din contact.

Copiii mici sunt foarte sensibili la stresul experimentat de ingrijitorii lor. Le afecteaza capacitatea de a actiona in modurile lor obisnuite si le afecteaza emotiile. Iar ei nu pot vorbi mereu despre temerile si stresul lor. Parintii ii pot proteja de stresul pe care il simt adultii, dar ingrijitorii trebuie sa fie constienti ca cei mici sunt suparati.

Lucruri pe care le poti face ca sa-ti protejezi copilul

  • Rutinele sunt foarte importante. Dezastrele, izolarea fortata si alte situatii traumatice ii rup deseori de rutinele obisnuite. Crearea de noi rutine sau restabilirea rutinelor obisnuite ii pot ajuta pe copii sa se simta in siguranta. Mentinerea regulata a mesei si a orei de culcare, setarea unei ore zilnice pentru a juca jocuri impreuna, pentru a le citi sau pentru a canta melodii impreuna, de ajutor.
  • Sustinerea parintilor sau a persoanelor care ingrijesc este foarte importanta in perioadele de stres si in perioada de dupa terminarea dezastrului acut. Parintii pot fi prezenti fizic, dar nu sunt disponibili emotional, deoarece ei sunt atat de stresati. Este important sa va faceti timp pentru a-i linisti pe copii si a petrece timp cu ei.
  • Explicati-le de ce lucrurile stau altfel. Este posibil ca acestia sa nu inteleaga de ce lucrurile s-au schimbat (cum ar fi, de ce nu pot iesi afara sau sa se joace cu alti copii), dar vorbind cu ei, ii va ajuta sa se simta sustinuti. Ajutati copiii intr-un mod adecvat varstei lor. Mentineti explicatiile simple.
  • Ai grija de tine. Este foarte important. Chiar daca ei nu sunt expusi direct la traume, ei pot recunoaste stresul si ingrijorarea la copiii mai mari si adultii din casa.
  • Daca micutii au fost trimisi sa stea cu membrii familiei intr-un alt oras, vorbiti-le prin mijloace electronice cat mai des posibil in timpul zilei si la culcare. Daca sunt acasa, incercati sa ii puneti in contact cu alti copii folosind mijloace electronice.

Scris de Joy D. Osofsky, PhD & Harold J. Osofsky. M.D., Ph.D. 

Terrorism and Disaster Coalition for Child and Family Resilience                                

Tulane University Medical School

Sursa

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi Coronavirus Epidemie

Articole recomandate

Citeste si despre