Sexul si durerile post-natale

/ / Modificat: 2007-03-21
Sexul si durerile post-natale





 

Aproximativ una din trei femei acuza dureri in timpul sexului la un an de la nastere, releva un studiu realizat in Anglia. Studiul, realizat pentru 482 de femei din maternitatea din Birmingham, a aratat ca peste jumatate din ele aveau cel putin o problema legata de sex, cele mai multe probleme de sanatate legate de nastere fiind intalnite in special la femeile de origine asiatica.

In urma studiului, s-au gasit si femei care au revenit la viata sexuala dupa aproape 8 saptamani de la nastere. Cateva au asteptat doar o saptamana, pe cand altele au asteptat timp de un an. Media in cazul femeilor care au avut parte de nasterea asistata, folosind forcepsul sau alte instrumente a fost de 10 saptamani. Studiul, care a chestionat femeile ce au nascut de cel putin un an, a gasit cel putin o problema de sanatate la fiecare dintre acestea. Problemele cele mai intalnite erau in randul femeilor de origine asiatica, a celor mai in varsta sau in randul celor care au avut nasteri de lunga durata.

Durerile din timpul sexului au fost raportate la 19% din femeile care au avut cezariana, 34% la cele care au avut o nastere naturala si 36% la cele cu nastere asistata. Majoritatea problemelor de sanatate legate de sex s-au intalnit la femeile cu nastere asistata (77%) si in 51% la cele cu cezariana.

Nasterea cu forcepsul

Doua treimi din femeile care au avut parte de o nastere naturala au acuzat cel putin o problema legata de sex. Nasterea cu ajutorul forcepsului a fost asociata cu nivele mari de stress si incontinenta urinara. In cazul femeilor asiatice exista o sansa de doua ori mai mare sa prezinte dureri (62%) decat femeile albe (35%) si de asemenea sa prezinte incontinenta urinara. Amanda Williams, care a lucrat in cadrul studiului spune: „Consideram ca studiul nostru ne indreapta spre necesitatea de a avea un suport medical profesional in cazul femeilor care dau nastere”.

Ea a spus ca acest lucru ar trebuie sa ne faca sa ne concentram pe probleme medicale ce tin de zona perineala, intre vagin si anus si alte locuri sensibile ce pot ridica probleme. Dr. Maggie Blott, consultant obstetrician la Spitalul King din Londra a spus: „Ingrijirea post-natala este unul din lucrurile pe care le facem foarte prost in tara noastra, aceasta este satisfacatoare pana la 12 zile dupa nastere, dar atat.” Dr. Blott spune ca femeile ar trebui sa isi faca un control la 6 saptamani dupa nastere, insa deseori acesta priveste doar contraceptia. Aceasta a spus: „Trebuie sa ne ridicam probleme astfel incat aceste femei sa realizeze ca nu este normal sa aibe probleme pe termen lung si sa caute ajutor.”

21 Martie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre