Sexul protejat castiga teren in pat


50 la suta dintre romance folosesc contraceptia, fata de 25 la suta acum 15 ani. Tot mai multe femei din Romania dau metoda calendarului si spalaturile cu otet pe contraceptive orale si prezervativ.

Daca, acum 15 ani, trei din patru femei nu se protejau, acum una din doua foloseste o metoda contraceptiva moderna, arata un studiu realizat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS). Cu toate acestea, metodele naturale, chiar daca sunt nesigure, au ramas in topul preferintelor. Piata contraceptivelor este si ea din ce in ce mai variata. Avem pilule ca-n Vest, mai putin inele vaginale si contraceptive injectabile.


Prezervativele, la egalitate cu pilulele

Cel mai des folosite sunt prezervativele, la egalitate cu pilulele.

Daca femeile intre 20 si 24 de ani prefera prezervativele, in proportie de 27%, cele intre 25 si 34 de ani folosesc mai mult contraceptive orale - 51%. La grupa de varsta 35-44 de ani predomina utilizarea steriletului, iar dupa 45 de ani, deja 25% nu se mai protejeaza sau folosesc, cel mult, metode naturale.

O mare influenta in alegerea metodei contraceptive o are si partenerul de viata, 66% dintre repondente mentionand ca tin cont si de parerea acestuia. Dintre femeile care nu se protejeaza - 48%, majoritatea declara ca nu au nevoie si, intr-un procent mult mai mic, de 23%, ca au de gand sa faca un copil.

"Asta arata ca femeile din Romania nu au suficiente informatii despre conceptie si contraceptie. In Franta, femeile folosesc contraceptive de 52 de ani. Acolo, deja nu mai au loc campanii de informare pe aceasta tema, fiindca femeile "stiu tot". Ar trebui ca romancele sa devina europence si din punctul acesta de vedere", a afirmat psihologul Aurora Liiceanu, care a participat la prezentarea studiului.

(Mihaela Naftanaila)  

Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei

29 Noiembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul