STUDIU. Activitatea banala care ii tine departe pe copii de obezitate

/ / Modificat: 2019-05-21
STUDIU. Activitatea banala care ii tine departe pe copii de obezitate

Copiii care merg regulat pe jos sau cu bicicleta sunt mai putin predispusi la obezitate decat cei care circula cu masina sau cu mijloacele de transport in comun, arata un nou studiu.

Studiul a fost condus de oamenii de stiinta de la Universitatea din Cambridge, si realizat pe un esantion de 2000 de copii de varsta scolara din Londra. Rezultatele au fost publicate in revista BMC Public Health.

Ce spune studiul

Cercetarea este prima care evalueaza impactul activitatii fizice asupra excesului de greutate si a gradului de obezitate pentru copiii de scoala primara, prin relatia simultana a doua dintre principalele tipuri de activitate fizica extracurriculara: naveta de zi cu zi la scoala si frecventa participarii la ora sport.

In loc sa utilizeze indicele de masa corporala (IMC) ca masura a obezitatii, cercetatorii au masurat greutatea corporala si masa musculara si au evaluat modul in care acestea au fost corelate cu nivelurile de activitate fizica.

Autorii studiului au descoperit ca micutii care au inceput sa mearga pe jos la scoala aveau mai putina grasime corporala, si, prin urmare, erau mai putin predispusi la a deveni supraponderali sau obezi.

"Atat IMC, cat si punctele in care IMC-ul ridicat este asociat cu sanatatea precara variaza in functie de varsta, sex si etnie. In timp ce ajustarile au fost facute in ultimii ani pentru a tine cont de aceste variatii, IMC ramane modalitatea gresita de a masura riscurile legate de sanatate asociate cu obezitatea," a spus Lander Bosch, autorul studiului.

Cercetatorii spun ca este vital sa se inteleaga relatia dintre nivelurile de obezitate si diferite tipuri de activitate fizica, in scopul de a dezvolta masuri de politici informate, care ar putea contribui la inversarea epidemiei de obezitate infantila.

"Constatarile noastre sugereaza ca sportul facut regulat, si in mod special mersul pe jos sau cu bicicleta la scoala, ar putea contribui la combaterea obezitatii copiilor - este ceva de atat de usor de implementat, dar face diferenta," a mai precizat Lander Bosch.

In 2018, datele COSI pentru Romania indicau o prevalenta a supraponderalitatii (inclusiv obezitate) la copiii de 8 ani de 26,75% si a obezitatii de 11,6%.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate Obezitate copii Cauze obezitate Activitati copii

Articole recomandate

Citeste si despre