Retete speciale pentru copii si gravide


Anul viitor, sistemul de sanatate va functiona dupa un nou contract-cadru pentru furnizarea de servicii medicale. Despre noutatile aduse de acest contract, am stat de vorba cu prof. dr. Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

- Ce aduce nou contractul-cadru pe anul 2007?

- Pentru asistenta medicala primara se propune introducerea, la medicii de familie, cu caracter orientativ, a bugetului pentru prescrierea medicamentelor si a investigatiilor medicale paraclinice. O propunere similara este formulata si pentru medicii specialisti din ambulatoriu. Totodata, persoanele beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale nu vor mai fi scoase din evidentele medicilor de familie, ci vor fi inscrise pe o lista speciala, pentru a beneficia de servicii medicale de urgenta si de asistenta medicala in cazul bolilor cu potential endemo-epidemiologic.

Proiectul noului contract-cadru detaliaza si modul in care se va efectua controlul medical anual pentru asigurati, prevazandu-se ca acesta sa poata fi facut atat la solicitarea medicului de familie, cat si a pacientului, dar si in cazul in care asiguratul se prezinta la cabinetul medical pentru o afectiune acuta.

- Cum va fi rezolvata problema fondurilor pentru medicamente compensate si gratuite?

- La farmacii am propus introducerea obligatiei farmacistilor de a elibera medicamentele compensate cu pretul cel mai mic, echivalentele mai scumpe ale acestora urmand a fi eliberate numai la solicitarea asiguratului. Totodata, pentru farmaciile care nu-si respecta programul de lucru s-au prevazut sanctiuni constand in diminuarea graduala a valorii contractului cu Casa de asigurari sau in rezilierea acestuia. Pentru copii, gravide si lauze se propune ca aceste categorii de persoane sa poata beneficia lunar, gratuit, de o prescriptie cuprinzand maxim patru medicamente OTC, in plus fata de lista generala de medicamente compensate.

(Valentin Popescu)

Citeste articolul complet in Adevarul   

13 Octombrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul