Refluxul gastro-esofagian, o patologie foarte frecventa in tarile dezvoltate


Gust acru, arsuri la stomac, regurgitari acide: refluxul gastro-esofagian /RGE/ este una dintre cele mai frecvent intalnite patologii in tarile dezvoltate, aproape unul din doi europeni fiind interesat, noteaza site-ul cotidianului electronic canadian Le Matinternet, consultat de Rompres.

RGE este transferul unei parti a continutului stomacului - ce contine acid - spre esofag. Acesta este deosebit de periculos daca survine in timpul noptii. Aceasta trecere declanseaza arsurile pe care persoana le simte din ce in ce mai des in spatele sternului.

In pozitie culcata, retentia unui continut gastric acid in esofag un timp extrem de lung provoaca - din ce in ce mai des si din ce in ce mai rapid - o inflamare a mucoasei esofagiene.

Pe termen lung, aceasta inflamare poate fi la originea unor ulcere, ori chiar a unui cancer de esofag.

Bucataria picanta si supraalimentatia se pot afla la originea arsurilor ocazionale. Pentru usurarea lor, cea mai utila masura este ridicarea capului de pe pat/in plan inclinat/, astfel incat refluxul, in cazul in care survine noaptea, sa nu stagneze prea multa vreme in stomac. in schimb, RGE este o afectiune cronica.

Pentru a preveni aceste atacuri acide pe timpul noptii, Societatea Europeana de Endoscopie Gastrointestinala recomanda sa nu se consume alimente cu 2-3 ore inainte de culcare, pozitia capului sa fie ridicata de pe pat /in plan inclinat/, sa se piarda in greutate, daca este necesar, si sa se limiteze consumul de alcool si de cafea, precum si cel de tigari.

Ea recomanda si mese nu prea copioase, sarace in grasimi, consumarea multor bauturi negazoase /plate/, alimentele sa fie manancate incet si mestecate bine, evitarea purtarii unor haine stranse pe corp, amanarea siestelor de dupa pranz pentru mai tarziu in cursul dupa-amiezii.

Potrivit unor studii americane, riscul de cancer esofagian este de 11 ori mai mare in cazul RGE nocturn decat in cel al RGE diurn.

Societatea Europeana de Endoscopie Gastrointestinala insista pentru ca persoanele care sufera de arsuri gastrice continue sa consulte un medic, acest tip de reflux putand fi bine tratat. Intr-adevar, tratamentul utilizat limiteaza foarte eficient secretia de acid gastric, conchide site-ul canadian.

ROMPRES

10 August 2006Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul