Prof.dr. Alexandru Rafila: Copiii si adolescentii au risc crescut de imbolnavire de gripa

/ / Modificat: 2019-11-08
Prof.dr. Alexandru Rafila: Copiii si adolescentii au risc crescut de imbolnavire de gripa

Gripa este o afectiune respiratorie severa si un rol important in transmiterea acesteia in familie si comunitate il au copiii si adolescentii. Aceasta a fost principala tema dezbatuta in cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Pro Imunizare, in cadrul campaniei “Protejeaza-ti copilul impotriva gripei”.

"Preventia prin vaccinare este singura metoda de prevenire specifica gripei. Mai ales daca ne referim la adolescenti si copii –categorii foarte vulnerabile la imbolnavirea de gripa – preventia este foarte importanta deoarece discutam despre doua grupe de populatie care pot raspandi foarte rapid virusul in randul familiei si al comunitatii. in cazul acestora recomandam insistent vaccinarea si incurajam parintii sa se adreseze medicilor de familie, sa ceara informatii si sa vaccineze antigripal copiii”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. 


"Vaccinarea, singura metoda eficienta de protejare impotriva gripei"

La eveniment au participat specialisti din domeniul medical, care au dezbatut pe tema metodelor de protectie impotriva gripei, acestia atragand atentia la unison ca vaccinarea ramane singura metoda eficienta de prevenire a imbolnavirii cu acest virus cu potential deosebit de periculos.

cochino

“Gripa este o boala cu impact puternic si multiplu, resimtit pe mai multe niveluri, iar copiii si adolescentii sunt cu precadere vulnerabili la imbolnavirea cu aceasta boala. Metodele traditionale de prevenire sau tratare a bolii - cum ar fi consumul de citrice, respectarea regulilor de igiena, evitarea aglomeratiilor - sunt utile, dar nu sunt suficiente. Vaccinarea antigripala este singura metoda activa eficienta de protejare impotriva virusului gripal. Din fericire avem in Romania produse vaccinale tetravalente asa cum recomanda OMS, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor si adolescentilor (vaccin gripal viu atenuat, administrat pe cale nazala si vaccin gripal inactivat, injectabil). Ii indemn pe parinti sa profite de existenta acestei game variate de produse, sa ceara toate informatiile necesare de la medicul de familie si sa isi vaccineze copiii”, a declarat dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Gripa este o boala respiratorie infectioasa, acuta care se poate raspandi rapid şi este determinata de tipuri diferite de tuplini virale, care se schimba in fiecare an. in ţarile Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimeaza ca intre 15.000 şi 70.000 de oameni mor in fiecare an din cauza complicaţiilor gripei. in Romania, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infectii respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe fata de sezonul precedent.

Fiecare sezon de gripa are propriile particularitati, boala afectand diferit adultii si copiii. Adolescentii si copiii reprezinta o categorie de populatie extrem de vulnerabila, din perspectiva imbolnavirii cu gripa. De aceea, vaccinarea in cazul acestora a fost ferm recomandata de specialistii in domeniul sanatatii prezenti la intalnire. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr. alexandru rafila Vaccinare antigripala Copii si adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre