Primul vaccin impotriva cancerului uterin este comercializat in SUA


Primul vaccin din lume impotriva cancerului uterin ce a fost obtinut de laboratoarele farmaceutice americane Merck, a primit joi unda verde din partea Food and Drug Administration (FDA) pentru a fi comercializat, informeaza AFP consultata de Rompres.

Acest vaccin denumit Gardasil este destinat tinerelor fete cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 de ani si are rolul de a le proteja impotriva infectiilor cu virusul HPV responsabil de leziunile uterine care pot evolua in cancer, se precizeaza in comunicatul FDA.

Acest gen de infectii sunt la originea a peste 70% din totalul cancerelor de col uterin.


Gardasil protejeaza organismul impotriva a patru variante ale virusului HPV, dintre care doua versiuni, HPV 16 si HPV 18 sunt direct responsabile pentru cancerul uterin, iar celelalte doua, HPV 6 si HPV 11 sunt la originea unor afectiuni grave analo-genitale si a cancerului de vagin.La nivel mondial cancerul de col uterin este al doilea ca frecventa a aparitiei la femei, cu aproximativ 470.000 de noi cazuri in fiecare an si o rata anuala a mortalitatii de peste 233.000 de cazuri, dintre care peste 80% in tarile in curs de dezvoltare.

Insa nici statele considerate dezvoltate nu sunt ferite. Numai in SUA sunt inregistrate anual peste 9.700 de noi cazuri de cancer uterin si peste 3.700 de decese provocate de aceasta maladie in aceasi unitate de timp.

Incidenta mare a acestui tip de cancer este provocata de faptul ca transmiterea virusului HPV se poate realiza pe cale sexuala. In aceste conditii, aproximativ 6,2 milioane de americani devin infectati cu virusul HPV in fiecare an, iar mai mult de jumatate dintre adultii (barbati si femei) activi sexual din Statele Unite sunt infectati la un moment dat din viata cu virusul HPV.

"Acest vaccin constituie un salt important in protejarea sanatatii femeilor, oferindu-le imunitate in fata infectiilor responsabile de aparitia unui numar mare de cancere uterine", se precizeaza in comunicatul dat publicitatii de FDA.

Cele patru teste clinice desfasurate de laboratoarele Merck asupra a 21.000 de femei voluntare din Statele Unite si din alte cateva tari, au demonstrat ca acest nou vaccin are o eficacitate de aproape 100% impotriva celor patru tipuri de virus HPV ce sunt responsabile aparitia leziunilor precanceroase ale colului uterin, dar si de afectiuni ale vulvei.

ROMPRES

9 iunie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul