Posibil focar epidemiologic de enterocolita in Bucuresti. Scrisoarea deschisa a unei mame catre autoritati

/ / Modificat: 2019-09-26
Posibil focar epidemiologic de enterocolita in Bucuresti. Scrisoarea deschisa a unei mame catre autoritati

Parintii copiilor din crese, gradinite, scoli si licee din Bucuresti au semnalat numeroase cazuri de enteroviroze in ultima saptamana, arata o mama din Capitala intr-o scrisoare deschisa adresata Centrului de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, scrie HotNews.

Adriana Pop este o mama din sectorul 2 al Capitalei si spune ca, la scoala nr. 27, unde invata copiii ei, intre 16 si 20 de elevi de la clase diferite sunt suspecti de enteroviroza. Cativa copii au fost deja "dusi de parinti la camera de garda, unii au vomitat la scoala, un copil a lesinat."

"La scoala nr. 27 din sectorul 2 al Capitalei a venit Salvarea. La Liceul Dinu Lipatti sunt multe cazuri in care copiii prezinta aceleasi simptome: stari accentuate de voma, dureri de cap si stare subfebrila. Acestea sunt doar cateva dintre institutiile despre care stiu in mod direct," se arata in scrisoarea deschisa, potrivit sursei citate.

Inspector scolar: Nu sunt atat de multe cazuri

"Stim de Scoala nr 27, am fost anuntati, dar nu avem atat de multe cazuri incat sa fie declarata epidemie. Scoala a contactat Directia de Sanatate Publica si DSP-ul e in scoala. Dar noi nu avem confirmarea analizelor facute de copii, nici scoala nu o are. Acum vedem cati copii lipsesc si vedem ce masuri va lua DSP-ul," a declarat Maria Manea, inspector scolar la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, pentru HotNews.

Ce spune protocolul in astfel de cazuri

Adriana Pop spune in scrisoare ca "protocolul indica faptul ca, daca sunt mai mult de 3 elevi intr-o clasa ce prezinta simtomele unei boli contagioase, DSP trebuie sesizat si trebuie analizata posibilitatea unui focar epidemiologic."

Scrisoarea deschisa a mamei din Bucuresti

"Scrisoare deschisa: Focar epidemic de enterocolita in Bucuresti

ATTN: Compartimentul de Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile

Buna ziua,

Ma numesc Popa Adriana si locuiesc in sector 2, Bucuresti. Copiii mei invata la scoala gimnaziala 27 din Capitala si ieri am fost pusa in situatia in care cel putin 5-6 copii din clasele lor au prezentat simtome de enteroviroza: unii nu au venit deloc fiind dusi de parinti in camera de garda, unii au vomitat la scoala, un copil a lesinat...

In ultima saptamana parintii din institutiile de invatamant si ingrijire a copiilor (crese, scoli si licee) din Bucuresti au semnalat numeroase cazuri de enteroviroze. O cresa din sectorul 4 a fost inchisa. La scoala 27 din sectorul 2 a venit Salvarea. La liceul Dinu Lipatti sunt multe cazuri in care copiii prezinta aceleasi simptome: stari accentuate de voma, dureri de cap si stare subfebrila. Acestea sunt doar cateva dintre institutiile despre care stiu in mod direct.

Cu exceptia cresei Degetica din sectorul 4 (care a dispus masuri serioase de igienizare / dezinfectare), celelalte institutii si-au continuat linistite activitatea ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Raspunsul scolii 27 este ca "au dezinfectat salile de clasa cu un dezinfectant furnizat de asistenul medical".

Protocolul indica faptul ca, daca sunt mai mult de 3 elevi intr-o clasa ce prezinta simtomele unei boli contagioase, DSP trebuie sesizat si trebuie analizata posibilitatea unui focar epidemiologic.

In acest context, va solicitam:

1. Sa ne comunicati daca exista vreo unitate de invatamant din Bucuresti care a sesizat DSP referitor la posibile focare de boli contagioase.

2. Sa dispuneti o investigatie la scoala gimnaziala nr. 27 din Bucuresti si sa ne comunicati rezultatele acestei investigatii (deoarece sunt informatii de interes public).

Multumesc.

UPDATE:

1. Rog parintii ai caror copii au prezentat simptome de voma, dureri de cap si stare subfebrila sa indice unitatile de invatamant in care invata copiii lor. Va rog! Aceste situatii trebuie semnalate pentru igienizare si dezinfectie. Nu putem merge pe burta tot timpul... Va multumesc.

2. La cresa "Degetica" din sectorul 4 in fiecare vineri se baga nebulizatorul. Parintii sunt rugati sa ia copiii pana la ora 17 si se face dezinsectia si dezinfectia intregii cladiri. Este minunat ca mai exista institutii unde protocolul este unul sanatos si serios. Tot la ei cresa a fost inchisa atunci cand au suspectat ca exista probleme. Parintii au fost rugati sa-si tina copiii acasa si, intre timp, ei au facut dezinfectie. Restul institutiilor si-au continuat functionarea ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat...

Pana in acest moment avem pe lista:

- cresa "Degetica" sector 4, Bucuresti

- gradinita 235 din Bucuresti

- scoala gimnaziala 27, sector 2, Bucuresti

- scoala gimnaziala 81, sector 3, Bucuresti

- liceul Dinu Lipatti din Bucuresti

3: Directia de Sanatate Publica a sectorului 2 m-a informat ca ei primesc notificari numai de la cele doua spitale de infectioase si ca nu stiu nimic de situatia de la scoala gimnaziala 27. Parintii si-au dus si ei copiii la camera de garda a spitalelor din jur, nu la spitalele de infectioase. De unde sa stie parintii ca odraslele au simptomele unei boli infectioase?! si, mai ales, daca au apucat sa-l duca la alt spital, doar nu or sa mute copilul la Bals numai pentru ca sa creasca statistica si spitalul sa anunte DSP! Deci, catre DSP: daca vreti sa stiti pe bune numarul de cazuri trebuie sa aveti raportari de la toate spitalele din Bucuresti! si raportarile sa poata fi centralizate in functie de areale geografice pentru ca sa aveti mai multe informatii pentru cazul in care exista un focar epidemic! De ce naiba aveti baze de date?!"

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Enterocolita Enterocolita copii

Articole recomandate

Citeste si despre