Pilula contraceptiva este cancerigena?!


Pilula contraceptiva folosita de milioane de femei active sexual ar putea fi cancerigena. Ipoteza a fost lansata de un grup de experti din opt tari si ar putea fi o explicatie a incidentei alarmante a cancerelor la femei.

Potrivit expertilor Centrului International de Cercetare a Cancerului, contraceptivele orale combinate – estrogeni si progesteron – trebuie considerate cancerigene. Centrul International de Cercetare a Cancerului este subordonat Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a facut aceste precizari intr-un comunicat emis in aceasta luna. Pe langa efectele pozitive, celebra pilula are si unele negative, cum ar fi cresterea riscului de cancer de san si col uterin.


Se estimeaza ca peste 100 de milioane de femei – respectiv 10% dintre femeile active sexual – folosesc contraceptive hormonale combinate.

La acestea se adauga si femeile aflate la menopauza care fac tratamente hormonale substitutive.

Anuntul a fost formulat de un grup de 21 de experti de opt nationalitati diferite, reuniti sub egida Centrului International de Cercetare a Cancerului. Expertii au studiat literatura de specialitate internationala, au analizat aproximativ 60 de studii la care au participat peste 60.000 de femei. Aceste studii demonstreaza ca pilulele cresc sensibil riscul cancerului de san printre utilizatoarele contraceptivelor orale.

Totusi, dupa zece ani de la intreruperea utilizarii pilulei, riscul de cancer al acestor femei este identic cu cel al semenelor lor care n-au apelat niciodata la aceasta metoda contraceptiva.

Pericolul de cancer al colului uterin se amplifica totodata in functie de durata utilizarii pilulei, in special la femeile care prezinta o infectie provocata de un papilomavirus.

Expertii Centrului International de Cercetare a Cancerului au mai constatat ca pe termen lung se inregistreaza o usoara crestere a pericolului de cancer al ficatului.

Pe de alta parte, pilula ar reduce riscurile cancerului de uter si de ovare. Se pare ca aceasta protectie in fata celor doua forme de cancer este mai puternica in perioada utilizarii pilulei si ea mai persista cel putin 15 luni de la intreruperea folosirii acesteia.

In conditiile in care milioane de femei active sexual sunt in mod curent expuse riscurilor de cancer, expertii Centrului International de Cercetare a Cancerului considera ca se impun analize aprofundate riguroase in cat mai multe tari, pe loturi reprezentative.

Contraceptivele orale prezinta efecte negative si pozitive. Avantajele si dezavantajele trebuie bine analizate de la caz la caz impreuna cu medicul. In general, aceste tratamente sunt potential cancerigene, daca sunt folosite timp indelungat. Doctorul Daniel Popescu, medic primar obstetrica ginecologie, secretarul general al Societatii de Senologie, precizeaza ca sunt posibile efecte negative daca femeia foloseste pilula mai mult de cinci ani.

Riscul cancerului de col uterin creste de patru ori daca femeia utilizeaza pilula timp indelungat si sufera de o afectiune cauzata de papilomavirus.

In ceea ce priveste legatura dintre pilula si cancerul de san, doctorul Daniel Popescu spune ca trebuie analizate si alte amanunte. Pilula este indicata si utilizata in special de femeile tinere, categorie la care cancerul de san este mai rar. Oricum mai rar, comparativ cu femeile aflate la menopauza, la care cancerul de san este mult mai frecvent. Chiar daca s-ar admite ca pilula este cauza cancerului, totusi trebuie spus ca neoplasmul mamar este unul cu o evolutie rapida.

Medicul Daniel Popescu atrage atentia ca pilula a castigat rapid teren deoarece este o metoda contraceptiva comoda pentru femei. Dar nu trebuie neglijat ca ea are actiune asupra activitatii hormonale a femeii, ca este un element care provoaca iesirea din normalitate a activitatii intregului organism. Din aceasta perspectiva sunt mai indicate contraceptivele locale. Chiar daca sunt mai incomode, din punct de vedere al sanatatii, contraceptivele locale sunt inofensive.

Sursa: Jurnalul National

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul