Pentru prima data in Romania. Totul despre vaccinul antigripal care se administreaza pe nas

/ / Modificat: 2019-11-13
Pentru prima data in Romania. Totul despre vaccinul antigripal care se administreaza pe nas

Pentru prima data in Romania, copiii si adolescentii pot fi vaccinati antigripal fara intepatura si durere. Vaccinul nazal este alternativa la nedureroasa a vaccinul injectabil. 

Acest vaccin se foloseste de in Statele Unite ale Americii din anul 2003 pentru persoanele cu varste intre 2 si 49 de ani. In Europa, el a fost aprobat in 2012 si doar pentru copiii intre 2 si 17 ani. In cazul adultilor, studiile au aratat o protectie mai redusa impotriva virusurilor gripale.

"Orice vaccin aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului si de Agentia Nationala a Medicamentului este testat corespunzator si trebuie sa fie folosit, pentru ca inseamna ca a trecut prin toate testele clinice respective," a precizat dr. Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania, in cadrul evenimentului "Protejeaza-ti copilul impotriva gripei."

Cat costa vaccinul nazal

Acest vaccin se gaseste doar in farmacii si nu este copmpensat, fiind aproximativ de doua ori mai scump decat cel injectabil. Pretul unui astfel de vaccin se ridica la 100 de lei pentru o doza, in functie de farmacia de unde este cumparat. Costul vaccinului injectabil clasic variaza intre 42 si 58 de lei/doza.

Cum se administreaza vaccinul nazal

Chiar daca nu este nevoie sa fie injectat, nu inseamna ca poti administra copilului acest vaccin acasa, ci este este nevoie sa mergi la medicul de familie. Acest vaccin se elibereaza pe baza de prescripţie, iar recomandarea este sa fie administrat sub supraveghere medicala, chiar daca prospectul arata clar cum se foloseste. 

Ce conține vaccinul nazal

Vaccinul gripal nazal pentru copii si adolescenti are in compozitie patru tulpini de virus gripal (tetravalent): o tulpina A/(H1N1), o tulpina A/(H3N2) si doua tulpini B. Aceste tulpini sunt vii atenuate, spre deosebire de cele din vaccinul  injectabil, cu virus inactiv (mort). 

Cine nu trebuie sa faca vaccinul nazal

Exista mai multe categorii de copii si adolescenti pentru care nu este recomandat vaccinul gripal nazal. El nu trebuie administrat in caz de:

  • hipersensibilitate la substantele active (de exemplu, la gelatina sau la gentamicina);
  • reactii alergice severe (anafilaxie) la oua sau la proteinele din ou (de exemplu, ovalbumina);
  • imunodeficienta clinica cauzata de diverite afectiuni sau terapiei imunosupresive, cum sunt: leucemii acute si cronice, limfom, infectie simptomatica cu HIV, deficiente ale imunitatii celulare si doze mari de corticosteroizi;
  • sindrom Guillain–Barré, o tulburare a sistemului nervos;
  • astm bronsic sever si wheezing (respiratie suieratoare) activ.copiii si adolescentii care fac tratament cu salicilati (aspirina). Timp de 4 saptamani dupa vaccinare, nu trebuie administrati salicilati celor cu varsta sub 18 ani, din cauza asocierii cu sindromul Reye.

Pentru ca vaccinul sa-si faca efectul se recomanda sa nu se administreze tratamente antivirale pentru gripa cu 48 de ore inainte de imunizare si nici timp de doua saptamani dupa vaccinare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin antigripal Copii si adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre