Pentru a nu se mai naste copii cu malformatii, autoritatile vor teste de screening natal gratuite

/ / Modificat: 2019-02-18
Pentru a nu se mai naste copii cu malformatii, autoritatile vor teste de screening natal gratuite

Analizele in sarcina sunt foarte scumpe, iar multe mamici se plang de acest lucru. Si multe nu isi permit sa le faca. Pentru a preveni nasterea copiilor cu malformatii, autoritatile vor ca testele de screening natal sa fie gratuite.

Pe lista testelor nedecontate se afla si cel genetic pentru depistarea trombofiliei, o anomalie de coagulare a sangelui, dobandita sau mostenita. Test pe care cele mai multe gravide nu isi permit sa il faca, dar pe care ministerul Sanatatii vrea sa-l finanteze.

Testul presupune ca femeilor gravide sa li se ia o cantitate mica de sange ce contine si materialul genetic al fatului. Acuratetea este de 99%, iar parintii afla daca bebelusul risca sa aiba sindromul Down sau Edwards, dar si alte probleme genetice.

"Acest proiect vine in completarea testarii pe care anul trecut CNAS a finantat-o pentru femeile gravide. Programul acesta national nu va mai tine cont de biletele de trimitere. Va tine cont de recomandarea medicului specialist. Fiecare femeie insarcinata in trimestrul I de sarcina va beneficia de acest test," a precizat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, potrivit observator.tv.

Analizele pentru toxoplasma, virusul rubeolei, herpes si citomegalovirsus cuprinse de testul TORCH nu sunt decontate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teste

Articole recomandate

Citeste si despre