Operatii gratuite pentru copiii bolnavi de hidrocefalie


Recuperarea micutilor pacienti este integrala daca sunt diagnosticati din timp. O romanca stabilita in Germania, Adriana Tontsch, a infiintat, in Romania, o asociatie caritabila care finanteaza integral costurile operatiilor de hidrocefalie, depistata la copii. Din 2005 si pana astazi au fost operati 100 de copii, iar alti 850 sunt pe lista de asteptare. Maria Savu a fost diagnosticata in 2004 cu hidrocefalie severa ("apa la creier"). Fetita avea patru luni, iar medicii nu-i dadeau mai mult de doua luni de viata. Disperati, parintii Mariei au cautat ajutor la rude, prieteni, biserica.


Vestea a ajuns pana in Germania, la urechile unei romance stabilite la Nurnberg. Sotie de medic veterinar, Adriana Tontsch s-a oferit sa stranga suma de bani necesara pentru ca micuta Maria sa fie operata intr-o clinica din Germania.

Cu ajutorul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane din Germania, respectiv a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale si de Nord, precum si al unui ziar local, suma de 30.000 de euro a fost stransa in numai patru zile si fetita a fost operata de urgenta.

Asa a aflat Adriana Tontsch ca, in Romania, sunt sute de copii care se nasc cu aceasta boala. Si s-a hotarat sa faca ceva pentru ei. "Cand am revenit in Romania ca sa ajut acesti copii am aflat cu surprindere ca directiile de evidenta a protectiei copiilor nu vor sa ma ajute. Imi explicau ca trebuie sa am acest proiect avizat de minister. Am primit promisiuni de la ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca ne va ajuta, insa am dat peste alta problema. Aceea ca nu exista o evidenta clara a acestor copii si ne este foarte greu sa-i depistam", ne-a spus Adriana Tontsch, presedinta Asociatiei Romane Spina Bifida si Hidrocefalie (ARSBH).

Deoarece costurile dispozitivelor medicale (valvelor) implantate pacientilor depasesc posibilitatile de sustinere financiara atat ale familiilor, cat si ale institutiilor care au in ingrijire asemenea bolnavi, exista riscul ca numarul celor care ar fi putut fi operati, dar care nu dispuneau de resurse financiare adecvate, sa scada de la an la an. In acest context a aparut Asociatia Romana Spina Bifida si Hidrocefalie care si-a asumat raspunderea achizitionarii dispozitivelor medicale ce sunt implantate copiilor operati in institutii sanitare din Romania.

Proiectul romanesc a fost pus in practica cu ajutorul sefului Sectiei de neurochirurgie de la Spitalul Judetean din Cluj-Napoca, medicul Stefan Florian. "Din 2005 pana in prezent au fost operati cu succes peste 100 de copii din totalul celor 850 aflati pana in prezent in evidentele noastre. Toate aceste operatii au fost facute gratuit de medici neurochirurgi din Romania, asociatia platind doar valva care se implanteaza in cap si care costa 400 de euro", a mai precizat Adriana Tontsch. Operatia se face in spitalele de neurochirurgie

(Florin Ardelean)

Citeste tot articolul in: Adevarul

23 Februarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul