Obezitatea afecteaza inteligenta


Cresterea greutatii corporale poate avea ca efect scaderea coeficientului de inteligenta, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori francezi si publicat in editia pe luna octombrie a revistei Neurology. Studiul urmeaza raportului de saptamana trecuta care a scos la iveala faptul ca Marea Britanie este "obezul Europei", cu aproape 25% dintre adulti si aproximativ 14% dintre copiii cu varste sub 16 ani clasificati ca "persoane hiperponderale sau obeze".

La studiu, care s-a desfasurat pe parcursul a cinci ani, au participat peste 2.200 de adulti, cu varste cuprinse intre 32 si 62 de ani. Subiectii au avut de rezolvat cate patru teste de inteligenta la inceputul si sfarsitul perioadei de desfasurare a studiului.

Cercetatorii francezi sunt de parere ca exista o legatura intre obezitate si declinul functiei cognitive a unei persoane. Expertii au descoperit ca persoanele cu un indice de masa corporala (IMC) egal cu sau mai mic decat 20 sunt capabile sa-si aminteasca 56% dintre cuvintele dintr-un test de vocabular, in timp ce persoanele obeze, cu un ICM egal cu sau mai mare decat 30 isi pot aminti doar 44% din cuvintele unui test de vocabular.

Subiectii hiperponderali au prezentat si o rata cu 37,5% mai mare a declinului functiei cognitive fata de persoanele cu o greutate normala. Greutatea unei persoane este considerata normala daca IMC este cuprins intre 18,5 si 25, in timp ce un ICM de 30 este considerat semn al obezitatii morbide, potrivit Rompres. Profesorul Maxime Cournot, coordonator al studiului, spune ca hormonii secretati de grasimi pot afecta celulele nervoase, ceea ce duce la scaderea functiilor creierului. "O alta explicatie poate fi data de faptul ca obezitatea este in general un factor de risc cardiovascular pentru ca duce la ingrosarea arterelor si acelasi fenomen este valabil si pentru vasele sangvine din creier", a explicat Cournot, profesor la Spitalul Univeritar din Toulouse.

Citeste tot articolul in: Gandul

9 Februarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul