Oamenii de stiinta atrag atentia: Crenvurstii nu sunt buni pentru copii!

/ / Modificat: 2019-02-11
Oamenii de stiinta atrag atentia: Crenvurstii nu sunt buni pentru copii!

Crenvurstii fac parte din categoria gustarilor preferate de majoritatea copiiilor. Dar, in ultimii ani, studiile au aratat ca mezelurile, printre care si crenvurstii, duc la aparitia cancerului.

Unul dintre acestea, realizat in anii ’90 de oamenii de stiinta Sarasua S. si Savitz D, a evidentiat faptul ca orice tip de carne procesata consumata frecvent de copii, dar si de femeile insarcinate, duce la aparitia cancerului.

Oamenii de stiinta au descoperit ca micutii ai caror mame au consumat o data pe saptamana sau mai des crenvursti in timpul sarcinii, aveau un risc dublu de a dezvolta tumori la nivelul creierului.

De asemenea, copiii care au mancat crenvursti cel putin o data pe saptamana aveau un risc crescut pentru acelasi tip de maladii.

Alte studii

Un alt studiu condus de omul de stiinta Peters JM si desfasurat in Los Angeles, intre anii 1980 si 1987, pe un esantion de copii cu varste cuprinse intre 0 si 10 ani, a scos in evidenta faptul ca exista o legatura intre consumul anumitor alimente si riscul crescut de leucemie aparuta la cei mici.

Cercetatorii au descoperit ca micutii care au consumat 12 sau mai multi crenvursti pe luna, aveau un risc de 9 ori mai mare de a dezvolta leucemie.

Un grup de oameni de stiinta din Taiwan a studiat, de asemenea, obiceiurile alimentare a 515 copii si adolescenti, unii sanatosi si altii bolnavi de leucemie, si a reiesit ca alimentatia in care se regaseste carne precesata de mai mai multe ori pe saptamana, creste cu 74% riscul de a face leucemie. Mai mult de o portie la 7 zile e suficienta pentru a da peste cap organismul si a-l predispune la imbolnavire.

In studiu au fost incluse toate mezelurile. Acestea pot fi periculoase din cazua nitritilor pe care ii contin.

Ce sunt nitritii

Nitritii se folosesc pe scara larga, ca aditivi (E-uri), in industria alimentara desi s-a demonstrat toxicitatea lor. Acestia se adauga in carnurile procesate pentru a omori bacteriile (inclusiv bacteria care produce toxina botulinica, o otrava care poate provoca paralizia si chiar decesul), dar si pentru a da o culoare frumoasa mezelurilor si pentru conservarea slaninii, carnii, suncii, mezelurilor si a branzeturilor.

Daca este ingerat in cantitati mari, nitritul de sodiu trece in sange si nu mai permite celulelor rosii sa se oxigeneze.

Un raport dat publicitatii de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) plaseaza carnatii, crenvurstii si sunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun si poluare, privind aparitia cancerului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre