Nasterea prin cezariana sau nasterea vaginala?

/ / Modificat: 2008-03-04
Nasterea prin cezariana sau nasterea vaginala?





 

Rata nasterii prin cezariana este in continua crestere, conform noilor cercetari. Intrebarea pe care specialistii si-o pun este daca toate nasterile prin cezariana, inregistrate, au fost si necesare.

 




Exista o serie de discutii asupra posibilitatii de nastere, unii sustinand ca nasterea prin cezariana nu este naturala si este prea riscanta, pe de alta parte altii sustin ca nasterea vaginala este la fel de riscanta si afecteaza corpul in aceeasi masura.

In general, cand vine vorba de alegerea modalitatii de nastere, femeile opteaza pentru nasterea prin cezariana din cauza fricii de nasterea vaginala, istoriei familiei sau a travaliului dificil, din cauza grijilor pentru propriul corp sau din teama ca bebelusul ar putea fi prea mare. In fapt, medicii specialisti sugereaza ca bebelusii zilelor noastre sunt intr-adevar mai mari.

Beneficiile acestui fapt sunt ca rata mortalitatii infantile este in scadere iar bebelusii sunt mai bine ingrijiti, insa din cazua dimensiunilor, acestia sunt mai greu de adus pe lume, produc mai multe afectiuni la nivelul nervilor si pot de asemenea, determina nasterea intarziata.

Cei care argumenteaza impotriva nasterii prin operatie selectiva de cezariana, scot in evidenta faptul ca nasterea in sine este un proces natural, iar corpurile au fost construite pentru acest proces si de aceea, in opinia lor, nasterea prin cezariana nu este necesara si in plus este si periculoasa.

Medicii specialisti de la Universitatea din Boston, Scoala de Santatate Publica, spun ca atunci cand se intervine chirurgical asupra unei persoane sanatoase, care nu necesita acea interventi, creste considerabil riscul de complicatii.

Acesti medici au realizat in anul 2007 un studiu care a avut ca subiecti mame care au ales ca modalitate de nastere operatiea selectiva de cezariana (nasterea primului copil, fara nici un fel de risc prenatal cunoscut).

Rezultatele studiului arata ca aceste mamici prezentau un risc de doua ori mai mare de a reveni la spital, decat mamicile care au nascut normal sau cele care au nascut prin cezariana pentru ca acesta era singura modalitate in cazul lor.

In plus, specialistii scot in evidenta si alte riscuri legate de nasterea prin cezariana precum probleme respiratorii ale nou-nascutului si nasteri premature din cauza calcularii gresite a varstei bebelusului.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

04 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre