Mobilul din buzunar reduce spermatogeneza


Pana nu demult se vorbea numai despre infertilitatea feminina, fara sa se stie ca la fel de frecvente sunt si cazurile de infertilitate masculina.

Ambele situatii se intalnesc intr-un procentaj de patruzeci la suta, la care se adauga situatia speciala in care ambii parteneri sunt infertili. In cazul unui cuplu infertil, investigatiile incep cu barbatul.

Examenul ce se aplica in aceste cazuri poarta numele de spermatograma. "In epoca moderna, spermatogeneza la barbati este intr-o continua scadere, ne-a declarat directorul Spitalului Parhon, prof. dr. Constantin Dumitrache. Daca pana acum zece ani consideram o spermatogeneza normala intre 60 si 120 de milioane de spermatozoizi la un mililitru de sperma, acum consideram o spermatogeneza normala chiar si cea de 20 de milioane de spermatozoizi la mililitru.

Si se pare ca acesta valoare este in scadere. Cauzele pot fi: radiatii, caldura, substante chimice, droguri, alcool. Este stiut faptul ca la temperaturi de peste patruzeci de grade dispare, practic, spermatogeneza. Putem sa luam cateva exemple interesante in acest sens: telefonul mobil purtat in buzunar sau laptopul tinut pe genunchi reduc spermatogeneza cu cincisprezece la suta. De asemenea, probleme de infertilitate temporara pot avea persoanele care fac plaja pe nisipul fierbinte, ce poate ajunge la temperaturi de peste cincizeci de grade. Toate infectiile genitale la barbati afecteaza capacitatea de procreare si trebuie tratate de catre medic, nu de colegi".

Cauzele infertilitatii masculine

- Leziuni innascute sau dobandite pe parcursul vietii, din cauza unor infectii, traumatisme, tumori, iradieri. Intoxicatiile, carentele vitaminice sau minerale.

- Leziuni ale ductelor de eliminare a spermei sau lipsa formarii lichidului seminal din cauza unor afectiuni ale prostatei.

- Varicocelul, un fel de varice al testiculului, tulbura spermatogeneza prin cresterea temperaturii locale. Aceasta este cea mai frecventa afectiune si se inlatura prin operatie la varste mici, in prima copilarie.

Sursa: Adevarul


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul