Moalele capului, o zona sensibila
 

Multi parinti se tem ca odorul lor sa nu fie lovit in acea zona moale a capului, pe care medicii o numesc fontanela. Cand se inchide fontanela? Cum trebuie protejata aceasta zona sensibila acoperita doar de membrane? Cum se spala capsorul copilului? Cea mai comuna afectiune semnalata de cresterea fontanelei din fata este rahitismul. Fontanela este un loc pe care medicul pediatru il controleaza, alaturi de alte semne clinice, pentru a aprecia eficienta si calitatea osificarii organismului copilului. Modificarea fontanelei survine, de asemenea, cand copilul sufera fenomene de deshidratare determinate de enteroviroze (diaree acuta) sau afectiuni insotite de varsaturi frecvente si abundente. Deshidratarea provoaca o adancire a fontanelei din fata.


Pana la varsta la care se inchid, fontanelele trebuie sa fie plane si elastice. Uneori insa fontanela anterioara devine proeminenta, fara a exista motive de ingrijorare. De exemplu, bombarea sau umflarea fontanelei din fata este normala cand copilul plange si este agitat. La fel si pulsarea acesteia, care este vizibila datorita vecinatatii cu vase de sange importante ce iriga sistemul nervos.  Este foarte important ca, pana la osificare, moalele capului sa fie protejat de accidente. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie atins sau nu trebuie spalat. Evident ca atunci cand fontanela este lovita se impune prezentarea la medic

(Steluta Indrei)  

Citeste tot articolul in: Jurnalul National

Foto: Jurnalul National
< br> 17 Aprilie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul