Medicul Tudor Ciuhodaru, despre meningita: Ce trebuie sa stiti

/ / Modificat: 2019-04-24
Medicul Tudor Ciuhodaru, despre meningita: Ce trebuie sa stiti

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atentia asupra pericolului provocat de meningita. Acesta ii sfatuieste pe oameni sa nu neglijeze simptomele si sa mearga imediat la doctor!

"Meningita este o urgenta medicala ce poate fi letala", scrie medicul Ciuhodaru pe pagina sa de socializare.

Ce trebuie sa stiti despre meningita

1. "Meningita bacteriana se instaleaza brusc si este insotita de un tablou clinic caracterizat prin: febra mare (40-41°C), alterarea starii generale, pacientul nu suporta lumina (fotofobie), cefalee difuza, progresia si chinuitoare, somnolenta, varsaturi. Starea generala se agraveaza (chiar in mai putin de 24 de ore), pacientul devine comatos si apar crizele convulsive.

2. Mai ales cea bacteriana este extrem de grava - prin rata mare de mortalitate (peste 50%) -10.000 de decese anual dar si prin numeroasele complicatii si sechelele neurologice.

3. Poate aparea la orice varsta. Cei mai frecvent afectati sunt la copiii sau la adultii tineri dar poate afecta si persoanele mai in varsta sau pe cei cu un sistem imunitar scazut. Copiii mici sub 5 ani sunt cei mai expusi sau cei care se afla in colectivitate.

4. Copiii mai mari sunt cel mai frecvent afectati de Neisseria meningitidis (meningococ) si Streptococcus pneumoniae (serotipurile 6, 9, 14, 18 si 23) iar cei sub cinci ani, de Haemophilus influenzae tip B (in tarile in care nu se efectueaza vaccinare).

5. Transmiterea se face de la om la om prin saliva sau secretii nazale ale persoanei infectate, fie ca vorbim de pacient sau purtatori sanatosi. Meningita bacteriana si cea virala sunt contagioase, dar niciuna dintre acestea nu este la fel de contagioasa precum raceala sau gripa dar ambele forme de meningita pot fi transmise direct prin sarut, stranut sau tuse, prin picaturi de secretii respiratorii, dar nu se transmit prin simpla respirare a aerului dintr-un spatiu in care s-a aflat o persoana bolnava de meningita!!! De regula, meningita virala este cauzata de enterovirusuri si, cel mai frecvent, se raspandeste prin intermediul materiilor fecale. Riscul de infectare poate fi redus prin modificarea tipului de comportament care a condus la transmiterea bolii.

6. Deoarece simptomele sale sunt asemanatoare unei gripe, meningita poate evolua foarte rapid fara ca pacientul sa se alarmeze. Pacientul poate prezenta dureri in zona cervicala, gat intepenit, febra, frisoane, dureri de cap si, in mod special, varsaturi, somnolenta sau dureri musculare.

7. !!! Este important ca in toate cazurile in simptomele asociate racelii sunt insotite si de varsaturi sau dureri de cap, pacientul sa se prezinte de urgenta la medic.

8. Cele mai frecvente simptome ale meningitei sunt: durere de cap si redoarea (intepenire) cefei asociate febrei, confuzie sau nivel scazut de constienta, varsaturi si intoleranta la lumina (fotofobie) sau zgomot (fonofobie).

De regula, copiii prezinta numai simptome nespecifice, cum sunt iritabilitatea si somnolenta.

Prezenta unei eruptii cutanate poate indica o anumita cauza a meningitei; de exemplu, meningita cauzata de meningococ poate fi insotita de o eruptie cutanata caracteristica.

9. Prezenta concomitenta a urmatoarelor trei semne este specifica bolii: rigiditate cervicala, febra subita si stare mintala alterata este specifica meningitei bacteriene (dar aceasta situatie se intalneste la mai putin de jumatate din cazuri).

10. In absenta tuturor celor trei semne probabilitatea de meningita este extrem de redusa!

!!! Diagnosticul de meningita este stabilit sau exclus in urma efectuarii unei punctii lombare. Testele de sange, tomografie sau RMN sunt importante pentru identificarea tipului de meningita, a complicatiilor si tratarea ei cat mai rapid.

Retineti:

1. Meningita bacteriana se instaleaza brusc si este insotita de un tablou clinic caracterizat prin: febra mare (40-41°C), alterarea starii generale, pacientul nu suporta lumina (fotofobie), cefalee difuza, progresia si chinuitoare, somnolenta, varsaturi. Starea generala se agraveaza (chiar in mai putin de 24 de ore), pacientul devine comatos si apar crizele convulsive.

2. In absenta tratamentului, meningita bacteriana este aproape intotdeauna letala dar cea virala tinde sa se rezolve spontan (si este rareori letala).

3. Unul din cinci pacienti vor avea sechele neurologice: pierderea auzului, epilepsie, hidrocefalie si deficiente cognitive-mai ales in abenta unui tratament promt.

4.Tratamentul consta in administrarea imediata de antibiotice si, in unele cazuri, de medicamente antivirale. Se pot administra corticosteroizi pentru a impiedica eventualele complicatii in urma inflamatiei excesive.

5. Riscul de infectare poate fi redus prin igiena riguroasa-modificarea tipului de comportament care a condus la transmiterea bolii.

6. Unele forme de meningita (cum sunt cele asociate infectiei cu meningococ, Haemophilus influenzae tip B, pneumococ sau cu virusul oreionului) pot fi prevenite prin imunizare. In prezent, exista un vaccin tetravalent care combina toate cele patru vaccinuri.

7.!!! Mergeti urgent la medic daca simptomele asemanatoare unei raceli sunt insotite si de varsaturi sau dureri de cap", spune medicul Tudor Ciuhodaru.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tudor ciuhodaru

Articole recomandate

Citeste si despre