Medicii trag semnalul de alarma! Rata nasterilor prin cezariana a depasit 60% in Romania

/ / Modificat: 2019-11-28
Medicii trag semnalul de alarma! Rata nasterilor prin cezariana a depasit 60% in Romania

Rata nasterilor prin cezariana din România a depasit 60%, a atras atentia Emanuel Botnariu, medic si membru al Comisiei pentru sanatate publica din Senat. 

"Noi am trecut peste o perioada de 40 de ani, s-au facut foarte multe abuzuri, dar odata cu anul 1990 aceasta practica, nasterea prin cezariana, a inceput procentual sa tot creasca, in asa fel incat, pe ultima statistica de anul trecut, rata nasterilor prin cezariana a depasit 60%, ceea ce este un semnal de alarma pentru toti - medici, pacienti, autoritati, cat si organisme internationale care ne monitorizeaza," a declarat medicul, potrivit Agerpres.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan, a subliniat, la randul sau, ca Romania are indicatorii de natalitate si de mortalitate infantila cei mai slabi din Europa. Aceasta a mai precizat ca rata complicatiilor este mai mare la operatiile cezariene decat la nasterile naturale.

"Este la indemana medicilor specialisti sa incerce sa convinga femeile care nasc sa nu isi mai doreasca nasterile prin cezariana fugind de frica durerii, ci sa incerce sa faca din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, in care moasa sau medicul specialist, atunci cand se ivesc complicatii, sa contribuie medical," a precizat Adela Cojan.

Protocoalele ar trebuie respectate

In opinia sa, indicatiile de cezariana trecute in protocoalele medicale ar trebui respectate de toti medicii.

"La indemana managerilor de spitale, in opinia mea, in momentul acesta, se afla acele audituri clinice. Sunt la inceput aceste actiuni de audit clinic in spitale pe toate sectiile. Este un standard de acreditare al spitalelor prin care colegi din specialitatea Obstetrica-ginecologie, uitandu-se pe protocoalele medicale si avand la indemana foile de observatie clinica generala, pot sa verifice daca au fost respectate indicatiile de operatie cezariana. (...) Tot ce nu respecta protocolul medical sa fie analizat de acest corp de auditori clinici, despre care standardele ANMCS spun ca trebuie sa fie format din colegi din aceeasi specialitate. Si atunci incercam in felul acesta sa descurajam atat medicii ca sa indice cezariana, cat si prin educatie, prin intermediul lor, prin educatia femeilor sa descurajam si mamicile sa ceara cezariene."

Potrivit Adelei Cojan, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza mai multi bani pentru cezariene - adica 2.700 de lei pentru operatia de cezariana si 1.600 de lei pentru nasterea naturala.

Numarul nasterilor prin cezariana este in continua crestere peste tot in lume, iar OMS trage un semnal de alarma mai ales cu privire la numarul de nasteri prin cezariana fara a avea o indicatie medicala in acest sens. De aceea, recomandarea OMS este de diminuare a acestui trend. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana Medic

Articole recomandate

Citeste si despre