Medicament nou pentru hepatita B
 

Produsul aprobat de americani ar putea ajunge si la noi in a doua jumatate a anului viitor.

Autoritatea Nationala pentru controlul Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat, saptamana aceasta, un nou medicament impotriva hepatitei B, numit Tyzeka, arata site-ul medical Web MD.

Medicamentul ar putea fi aprobat si in Romania din a doua jumatate a anului viitor, dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului isi va da acordul. Deocamdata, medicamentul a ajuns numai in Elvetia.

O alta optiune

Printr-un studiu de mare amploare, Tyzeka s-a dovedit un antiviral deosebit de eficient, capabil sa lupte impotriva virusului hepatitei B si sa revitalizeze ficatul, dar nu sa si vindece.


"Tyzeka va fi o alta optiune de tratament pentru cei infectati cu hepatita B", spune medicul Stephen Galson, director la Centrul pentru Evaluarea si Cercetarea Medicamentelor din cadrul FDA.

Testat pe 1.000 de pacienti

Tyzeka a fost cercetat printr-un studiu realizat la nivel international, ce a cuprins peste 1.000 de pacienti cu hepatita B.

Majoritatea a tolerat bine medicamentul, dar s-au inregistrat si efecte secundare: oboseala, dureri de cap, dureri abdominale, tuse, infectii respiratorii, dureri musculare.

Reprezentantii FDA avertizeaza si asupra faptului ca intreruperea tratamentului cu Tyzeka poate duce la o inrautatire a bolii, asa cum se intampla si in cazul altor forme de tratament. "Cei care vor sa renunte la tratament este bine sa discute cu medicul lor inainte, iar acesta sa ii monitorizeze cel putin cateva luni", spun specialistii FDA.

Medicamentul ar putea fi aprobat si in Romania din a doua jumatate a anului. Deocamdata dosarul pentru Sebivo, asa cum se va numi medicamentul in Europa, a fost depus si la Agentia Europeana a Medicamentului (EMEA). Elvetienii il au deja in farmacii.

La noi, aproximativ 7a din populatie este purtatoare de virus hepatic B, dar nu toate persoanele au nevoie de tratament. Pe piata din Romania se comercializeaza trei tipuri de medicamente impotriva hepatitei B: PegInterferonul alfa, Lamivudina si Adefovirul.

(Mihaela Naftanaila)

Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei

2 Noiembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul