Maternitatile se schimba la fata


Pana la sfarsitul anului 2009, peste 200 de maternitati si spitale de copii din tara ar trebui dotate cu aparatura de ultima generatie. Aproximativ doua sute de maternitati si spitale de copii din tara vor fi modernizate, prevede un proiect al Ministerului Sanatatii Publice (MSP), pentru care vor fi alocati peste 100 de milioane de euro. Cea mai mare parte din bani provin de la Banca Europeana de Investitii, 66 de milioane de euro. Investitiile ar putea sa scada numarul mare al deceselor printre copiii foarte mici, pentru care nu exista in acest moment aparatura si conditii de ingrijire. Dupa Turcia, tara noastra inregistreaza cea mai mare mortalitate infantila din Europa.


Pana la sfarsitul anului 2009, peste 200 de maternitati si spitale de copii ar trebui sa aiba aparate de ultima generatie pentru a putea ingriji micutii.

Banii pentru dotari provin de la Banca Europeana de Investitii, de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare si de la Guvernul Romaniei.

Romania are unul dintre cei mai mari indicatori de mortalitate infantila din Europa. Intr-un an, dintr-o mie de nou-nascuti mor aproximativ 15. "In contextul unor indicatori de mortalitate cu valori crescute, marea majoritate a unitatilor care ofera ingrijiri mamei si copilului necesita renovari structurale si dotari tehnice moderne, precum si perfectionarea personalului in acordarea asistentei medicale specifice neonatale", explica Virginia Ciocoiu, seful Unitatii de Management al Proiectelor (UMP) din cadrul MSP.

Conceptul care sta la baza proiectului ce priveste reorganizarea maternitatilor prevede ierarhizarea lor pe trei niveluri: unitati care acorda asistenta medicala in cazul nasterilor fara complicatii, altele care ingrijesc atat copiii nascuti normal, cat si pe cei cu greutate mica si unitati care pot ingriji bebelusii in cazul nasterilor foarte complicate, cu risc major. Incubatoare cu servo-control, paturi pentru nou-nascuti, cu sistem de incalzire, masa radianta pentru resuscitare, statii de dezinsectie, ecografe portabile color sunt cateva dintre aparatele care ar trebui cumparate cu banii luati de la bancile europene. Acestea vor ajunge la spitale din toata tara, printre care: Spitalul Judetean Sebes, Spitalul de Pediatrie din Bacau, Spitalul Orasenesc din Rupea, Maternitatea Bucur din Capitala, Spitalul Judetean din Bistrita.

In plus, proiectul mai prevede ca spatiul maternitatilor sa fie organizat astfel incat mama sa poata fi cazata in aceeasi camera cu copilul. "Ca sa se dezvolte sanatos, micutul are nevoie de afectiune, inca din primele zile de viata, demonstreaza cercetarile neurologice. Mama, la randul ei, simte nevoia sa isi vada bebelusul, nu sa primeasca vesti despre el", argumenteaza psihologul Bogdana Bursuc de la Behaviour Center.

(Mihaela Naftanaila)

Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei

28 Februarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul