Masca medicala: "Purtata de un pacient sanatos nu aduce nicio protectie"

/ / Modificat: 2020-02-25
Masca medicala:

Purtarea unei masti medicale este una dintre masurile de preventie menite sa limiteze transmiterea unor infectii respiratorii, printre care si infectia determinata de noul coronavirus  (2019-nCoV) din China.

Dar aceasta masura nu este suficienta. Trebuie respectate si alte reguli, cele mai importante fiind cele de igiena. 

Cine trebuie sa poarte masca de protectie?

  • Persoanele cu simptome de infectii respiratorii;
  • Persoanele care au grija de bolnavii cu infectii respiratorii;
  • Persoanele care au fost in contact cu bolnavi cu alte infectii respiratorii;
  • Persoanele care merg in vizita in spitale sau clinici;
  • Personalul medical;
  • Personalul din industria alimentara;
  • Soferii sau conducatorii mijloacelor de transport in comun;
  • Persoanele care lucreaza in locuri neaerisite sau insuficient ventilate;
  • Elevii si profesorii (cu exceptia orelor de educatie fizica).

O persoana sanatoasa trebuie sa poarte masca de protectie?

Exista numeroase motive pentru care mastile medicale nu sunt ideale, dupa cum sustin medicii. Acestea ar fi:

  • Este greu sa gasesti o masca care sa se potriveasca perfect in jurul nasului si a gurii si pe care sa o mentii o perioada indelungata.
  • Cand iti atingi nasul sau gura in timp ce porti masca, rolul ei protector se pierde.
  • In mediul medical, exista recomandari clare legate de momentul in care trebuie purtata masca si ce protectie este indicata, in functie de tipul de infectie pe care o au pacientii.

"Masca pentru pacientul absolut sanatos nu aduce nicio protectie"

Intr-un interviu exclusiv acordat PRO TV, medicul pediatru Mihai Craiu sustine acelasi lucru. el afirma ca aceste masti nu ii ajuta pe oamenii sanatosi sa se fereasca de gripa sai coronavirus, pentru ca sunt construite destul de rudimentar.

"In principiu, mastile sunt, in conformitate cu toate studiile la ora actuala, eficiente pentru pacientul bolnav. Adica? Sa nu imprastie cand stranuta sau tuseste picaturile fluide, ceata aceea mica, care va cara virusuri sau bacterii la cei din jurul nostru. Deci, daca trebuie sa mergem la doctorul de familie sau la urgene cu un copil care stranuta sau tuseste, daca nu stim ca are gripa, rugamintea mea este puneti-i o masca pe fata. Daca nu o aveti folositi un fular la gura pana primul de la spital, la triaj, masca respectiva. Nu este recomandat sa mergem cu un copil care stranuta si tuseste prin mijloacele de transport in comun si sa le dam tuturor celorlalti.

Masca pentru pacientul absolut sanatos care trebuie sa se duca la scoala sau merge in parc, nu aduce nicio protectie in plus, pentru ca virusurile sunt atat de mici incat orificiile mastii ... plus ca nu sta fix pe fata, nu ne protejeaza.

Masca e mai ales pentru ca un bolnav sa nu contamineze pe cei din jur. De altfel, si de asta a fost inventata," a declarat Mihai Craiu.

Masca trebuie sa se muleze perfect pe nas si gura

Daca porti o masca de fata, asigura-te ca se muleaza bine pe nas si gura. Arunc-o in mod corespunzator si pune alta de fiecare data cand cineva de langa tine tuseste sau stranuta.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, "simpla folosire a mastii de fata este insuficienta pentru a oferi protectie adecvata impotriva raspandirii noului coronavirus." 

Majoritatea oamenilor nu stiu sa utilizeze corect o masca medicala, iar graba cu care le cumpara pot impedica persoanele care au cea mai mare nevoie de ele – furnizorii de servicii medicale – sa le obtina, sustine dr. Amesh Adalja, specialist la Centrul pentru Securitatea Sanatatii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, citat de reginamaria.ro.

Surse: stirileprotv.ro

          reginamaria.ro   

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Masca de protectie Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre