Lentile de contact sau operatii


I-a apucat pe unii o antipatie nejustificata la adresa ochelarilor. Desi ochelarul poate fi un accesoriu al cochetariei existand rame si lentile cu mult sic, unii barbati, dar mai ales femei refuza sa poarte ochelari de corectare a viciilor de refractie si isi indreapta sperantele catre doua directii: lentilele de contact si operatiile pentru anularea dioptriilor.

Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea generala a Spitalului de Urgente Oftalmologice, spune ca in privinta operatiilor trebuie stiut ca, in realitate, corectarile cu laser se fac numai dupa 18 ani. Interventiile vizand viciile de refractie se fac doar oamenilor ce vad bine cu ochelari fiindca operatia nu imbunatateste mai mult vederea decat ochelarii.

Aceste operatii se efectueaza doar pentru a scapa de ochelari. Este bine de stiut ca interventiile de corectare a dioptriilor nu se fac oamenilor care au leziuni pe fund de ochi. Si este de mentionat ca, peste tot in lume, operatiile pentru corectarea viciilor de refractie sunt considerate operatii estetice si nu beneficiaza de ajutorul asigurarilor de sanatate.

In privinta lentilelor de contact trebuie stiut ca ele au fost inventate nu pentru un criteriu estetic, ci pentru oamenii care au diferente de dioptrii intre ochiul stang si ochiul drept mai mari de 3 dioptrii. Teoretic, lentilele de contact asigura o vedere mai buna decat ochelarii, caci nu mai exista stratul de aer intre ochi si lentila si este respectata anatomia ochiului de catre lentila de contact. Orice atelier care vinde lentile de contact trebuie sa faca o proba, sa lase pacientul 30 de minute cu lentilele de contact pe ochi pentru a constata daca le suporta. Nu pot purta lentile de contact cei cu conjunctivite cronice sau alergice si cei cu inflamatii ale corneei.

Daca apar inflamatii ale ochiului in urma purtarii lentilelor de contact primul drum trebuie facut la oftalmolog. Aplicarea lentilelor de contact pe ochi se face numai cu mainile foarte curate, iar lentilele de contact se tin intr-o substanta speciala, care trebuie schimbata inainte de termenul de garantie. Oamenii meticulosi sunt cei care pot purta fara neplaceri lentile de contact. Lentilele de contact nu trebuie purtate in timpul unui efort mare facut de omul respectiv, iar din punct de vedere estetic trebuie mentionat faptul ca lentilele cosmetice nu schimba complet culoarea ochiului, ci doar nuanta lui. Conferentiar doctor Monica Pop spune ca este complet nepotrivita vinderea de ochelari in supermarketuri, unde cetateanul alege dintr-un raft o pereche de ochelari care crede el ca ii sunt buni. Dublat de faptul ca in comertul asta improvizat cu ochelari sunt unii comercianti care ofera rame din material plastic de cea mai proasta calitate care poate provoca alergii. Obiceiul unor membri ai familiei care, plecand la serviciu, isi pun la ochi ochelarii pe care i-au gasit pe masa, chit ca erau ai altui om din familie, este de asemenea o eroare care chinuieste ochii. Ochelarii trebuie sa ii faca pe oameni sa se simta bine cu ei pe nas, sa le aduca o stare de confort si sa si-i doreasca fiindca le limpezesc privirea.  

Sursa: Jurnalul National


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul