Inotul in bazin acoperit dauneaza plamanilor


Copiii care merg regulat la bazin sunt expusi in mai mare masura riscului imbolnavirii de astm, informeaza publicatia poloneza Rzeczpospolita consultata miercuri de Rompres.

Cauza este contactul cu clorul folosit pentru dezinfectarea apei. In momentul in care clorul intra in contact cu transpiratia sau urina inotatorilor apare o noua legatura chimica, numita triclorura de azot. Intrarea in contact cu ea este responsabila de distrugerea celulelor din plamani, prin urmare apar probleme cu respiratia care pot provoca dezvoltarea astmului - afirma oamenii de stiinta belgieni de la Universitatea Catolica din Louvain. Rezultatele cercetarilor lor au fost publicate in editia on-line a revistei "Occupational and Environmental Medicine".Ei au ajuns la aceste concluzii in urma analizarii datelor provenite de la aproape 190.000 de persoane in varsta de 13-14 ani, cu probleme de sanatate asemanatoare, provenind din 21 de tari ale Europei. S-a dovedit ca aparitia lor este cu atat mai frecventa cu cat in apropiere se afla mai multe bazine acoperite.

Cu fiecare nou bazin corespunzator unui numar de 100.000 de locuitori, cercetatorii inregistrau in randul copiilor o crestere a problemelor respiratorii de 2-3%. Aceasta crestere a fost mai mare in tarile din vestul Europei, unde exista mai multe bazine de inot decat in estul continentului.

ROMPRES

19 iulie 2006< /i>


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul