Infertilitatea cauzata de o gena
 

Cercetatorii de la Universitatea Umea din Suedia au descoperit un mecanism care determina instalarea timpurie a menopauzei, ceea ce cauzeaza probleme de infertilitate.

 
Gena cunoscuta sub numele de PTEN, despre care se stie ca este responsabila de cresterea galopanta a tumorilor, se pare ca este responsabila si de impiedicarea producerii ovulatiei.

Cercetatorii au facut o serie de teste in laborator pe cobai. Cand gena PTEN, regasita si la cobai, a fost eliminata, cobaii au ramas fara rezervele de ovule, chiar in periaoda in care se aflau la maturitate.

Daca va fi aplicata si la om, acesta descoperire poate duce la imbunatatirea tratamentelor pentru combaterea infertilitatii. Despre aceasta descoperire, specialistii spun ca are o mare importanta clinica, practica dar si psihologica.


Ovarele sunt constituite din foliculi, iar fiecare folicul contine ovocite (celulele care in final produc ovulele). In timp, majoritatea foliculilor raman neproductivi, actionand ca punct de sprijin pentru ovocitele imature.

Insa, o parte dintre acesti foliculi neproductivi, isi incep incet activitatea cand sunt disponibili pentru eliberarea imediatata si posibil pentru fertilizare. Menopauza apare atunci cand nu mai sunt foliculi si deci nici ovocite.

In cadrul acestui studiu, cercetatorii au eliminat gena PTEN din cobai si au descoperit ca acestia nu au putut sa se reproduca decat o singura data, dupa care s-a instalat menopauza prematura.

Aceeasi variatie genetica poate fi responsabila si la instalarea prematura la femei, iar posibilitatea de manipulare a acestei gene poate imbunatati metodele de tratament pentru fertilitate.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

1 Februarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul