Iarna aceasta virusul gripal va fi mai agresiv. Ce recomanda specialistii

/ / Modificat: 2019-10-03
Iarna aceasta virusul gripal va fi mai agresiv. Ce recomanda specialistii

Anul trecut gripa a facut ravagii in Romania. S-au inregistrat 2.300 de cazuri si 199 de decese, fiind declarata epidemia. Dar, se pare ca virusul gripal din acest sezon va fi mai periculos, asa ca medicii recomanda ca vaccinarea sa fie facuta cat mai din timp.

Ei au tras semnalul de alama dupa ce gripa a facut deja o victima in Statele Uninite. Este vorba despre un copil in varsta de patru ani, care a fost ucis de tulpina H3N2 a virusului gripal. De aceea, medicii americani avertizeaza ca iarna aceasta, epidemia va fi mult mai puternica.

Autoritatile romane, 1,5 milioane doze de vaccin cumparate

Pentru a preveni astfel de situatii, autoritatile din Romania au anuntat ca o parte din stocurile de vaccin sunt pregatite, iar medicii de familie ii asteapta pe cei cu risc ridicat de imbolnavire, sa se vaccineze. 

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat ca alte 450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achizitionate vor ajunge in Romania incepand din 10 octombrie, iar 500.000 urmeaza sa fie distribuite in noiembrie. Sorina Pintea a mai precizat ca vaccinurile cumparate de minister sunt destinate, la fel ca si anii trecuti, categoriilor considerate de risc, respectiv copiii, bolnavii cronici, personalul sanitar, persoanele peste 65 de ani.

Cand este bine sa te vaccinezi

Perioada optima pentru vaccinare este din luna octombrie, pana la sfarsitul lui noiembrie, spun specialistii.

Dupa ce a fost administrat, vaccinul dureaza intre 10 si 14 zile pana cand se produce raspunsul sistemului imunitar si se dezvolta protectia fata de virusul gripal. Protectia oferita de catre vaccin dureaza pe toata perioada sezonului de gripa.

Se estimeaza ca 50 de milioane de oameni se imbolnavesc anual de gripa in Uniunea Europeana, iar intre 15.000-70.000 mor din cauza complicatiilor virusului gripal. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Virus gripal Vaccinare

Articole recomandate

Citeste si despre