I-au spus ca va fi "o mobila" din cauza autismului. "Faceti alti copii. Nu veti obtine nimic cu acesta." Ce s-a intamplat dupa 20 de ani

/ / Modificat: 2019-02-25
I-au spus ca va fi

O mama din Chile, María Cecilia Lovera, a trait socul vietii sale, cand un medic i-a spus: "Doamna, faceti alti copii, pentru ca fiul tau este autist."

20 de ani mai tarziu, fiul ei, Ivan, a absolvit ca inginer de sistem informatic, desi medicii ii dadusera putine sanse sa se dezvolte profesional si sa aiba o viata normala.

Femeia povesteste ca in 1997 a mers la un specialist pentru a-l putea evalua pe fiul sau Ivan, dar a primit un raspuns pe care nu il va uita niciodata. "Aveam doar 25 de ani si Ivan avea trei ani si jumatate.

Psihiatrul mi-a spus imediat "Doamna, fiul tau este autist. Copiii astia sunt speciali, stii? Fiul tau va fi ca o piesa de mobilier. Si apoi s-a uitat la sotul meu, care era langa mine si i-a spus: "Va dau sfat? Faceti mai muti copii, pentru ca nu vei obtine nimic cu acesta", a declarat femeia, potrivit ziarului ,,Las últimas noticias."

"O luna am fost paralizata"

María Cecilia isi aminteste ca, dupa ce a aflat diagnosticul, a fost paralizata timp de o luna. "Nu stiam daca m-am spalat, am mancat sau am adormit."

Dupa ce si-a revenit din soc, femeia a mers la un alt psihiatru, de la care a primit un sfat mult mai incurajator. I-a recomandat sa isi inscrie baiatul la o "scoala cat se poate de normala". Dar si aici au aparut probleme, pentru ca atunci cand auzeau ca este vorba despre un copil cu autism, cei din conducerea scolilor evitau sa-l inscrie.

autism2

Dupa ce a ajuns la o scoala unde era necesar ca acesti copii cu probleme sa treaca un test, mama indurerata s-a lovit de o alta reactie dura a unui cadru didactic care i-a spus ca fiul ei nu va putea sa studieze niciodata. Femeie i-a explicat, insa, ca tot ce isi doreste este ca fiul sau sa poata lucra intr-o zi, pentru a fi independent.

"Fiul tau nu va lucra nicaieri. Daca va putea lucra, va face ceva fara importanta, precum gradinarit, vanzator la patiserie si alte lucruri de genul. Dar sa nu credeti ca fiul dvs. va invata altceva. Scoateti-va asta din cap", au fost cuvintele profesorului adresate mamei lui Ivan.

Pana la urma, femeia a gasit un colegiu care l-a acceptat pe Ivan. Din pacate, tanarul a intampinat probleme si aici, din cauza tratamentelor rele din partea colegilor, care ii spuneau ca nu va termina nici macar un semestru.

Toata lumea s-a inselat

Dar Ivan i-a contrazis. In 2018, el a absolvit ultimul examen de inginerie de calculatoare de la Inacap din Maipu. Acesta a sarbatorit impreuna cu mama sa, dar si cu colegii, care i-au strigat numele si l-au felicitat.

"Vezi totul negru si asta iti da speranta. Le transmit mamelor sa creada in copiii lor, iar un medic are obligatia de a da un diagnostic, nu de a pune o piatra de mormant pe un copil," a spus mama lui Ivan.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism Autism copii Copii autisti

Articole recomandate

Citeste si despre