Greutatea de la nastere duce la cancer testicular


Un nou studiu arata ca atat greutatea mare cat si greutatea mica la nastere cresc riscul de cancer testicular la barbati, relateaza Reuters Health.

Specialistii spun ca o rata mare de cancer testicular la barbatii tineri sugereaza ca evenimentele din prima parte a vietii au un rol foarte important in aparitia cancerului testicular. In plus, foarte multe rapoarte au sugerat o asociere cu greutatea la nastere.

Pentru o cercetare mai amanuntita, specialistii au analizat datele mai multor studii realizate intre 1983 si 2004 si care au inclus 5.663 de barbati cu cancer testicular.

In comparatie cu barbatii care au avut o greutate normala la nastere (2,5-4 kg), cei care au avut greutate mica erau expusi la un risc marit cu 18% de a dezvolta cancer testicular mai tarziu in viata.

La fel, cei cu greutate mare la nastere erau expusi la un risc mai mare cu 12% de a dezvolta cancer testicular.

O cercetare mai in detaliu a datelor a aratat ca greutatea mica si mare la nastere constituie un factor de risc pentru asa numitul cancer testicular seminom. Spre deosebire de cancerul nonseminom care se dezvolta rapid si contine mai multe tipuri de celule, cea mai frecventa forma de cancer testicular - seminom - este alcatuit dintr-un singur tip de celule care se dezvolta din celulele ce produc sperma.

Cercetatorii spun ca sunt necesare si alte studii pentru a se afla exact care este legatura intre greutatea la nastere si cancerul testicular seminom.

Alina Sica   

Redactor Copilul.ro  

5 Septembrie 20 07
  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul