Grasimile lovesc stomacul


Se tot zice ca prea multe grasimi fac rau vaselor, ca pe peretii acestora se depun grasimile in exces din sange, sugrumand circulatia sangelui. Dar abuzul de grasimi in alimentatie produce perturbari si in sistemul digestiv.

Efectele grasimilor asupra aparatului degisetiv sunt detaliate de prof. dr. Alexandru Oproiu. Grasimile prea multe in mancare declanseaza sistemul neurohormonal la nivelul stomacului, dublandu-se timpul de evacuare a alimentelor din stomac. Intarzierea stationarii alimentelor in stomac si senzatia de satietate apar mai tarziu. Se inregistreaza un contact prelungit al alimentelor cu mucoasa gastrica.


Iar daca pe langa grasimi in mancare exista si condimente prea multe, apare prin iritatie o inflamatie a mucoasei gastrice sub forma de gastrita.

Multe grasimi in farfurie inseamna si contractii mari ale vezicii biliare. Iar aceste miscari accentuate pot declansa o colica biliara la 4-6 ore dupa masa. Omul poate nici nu stia ca are pietre la vezica biliara, dar cand grasimile au intensificat contractiile acesteia, pietrele se pot pune in miscare blocand evacuarea bilei in duoden, cu efecte nedorite.

(Florin Condurateanu)

Citeste tot articolul in: Jurnalul

22 Ian uarie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul