Gemenii de sex masculin reduc fertilitatea surorilor lor
 

Este putin probabil ca femeile care au un geaman de sex masculin sa se casatoreasca si sa aiba copii deoarece acestea sunt expuse in viata intrauterina la testosteronul fratelui, spun cercetatorii.

Un studiu realizat pe gemeni arata ca femeile cu geaman de sex masculin, intr-o proportie de 25% sunt putin probabil sa se casatoreasca. Cele care s-au casatorit au dat nastere la mai putini copii fata de cele care au avut o sora geamana.

Bazate pe o analiza a datelor din secolele 18 si 19, cercetatorii au descoperit femei care au frati gemeni si care de asemenea s-au gasit intr-un procent de 15% predispuse la a nu forma o familie, spune Virpi Lummaa de la Universitatea Sheffeld din Anglia.


"Am aratat ca fetele nascute alaturi de un frate geaman au redus succesul reproducerii lor, comparandu-le cu cele care au surori gemene" – au scris cercetatorii in raportul lor.

Cercetatorii cunosteau de mult faptul ca fetusii sunt influentati de hormoni in burtica mamei. Deoarece atat fetusii masculini cat si cei feminini au acelasi nivel de estrogen, fetele gemene sunt mai predispuse la a fi afectate de testosteronul fratelui.

Studiile pe soarecii de laborator arata ca hormonii din uter afecteaza dezvoltarea fatului, insa cercetatorii au lipsuri in studiile de pe populatia actuala, de aceea nu stiu exact daca acest lucru se intampla si in viata noastra.

Echipa lui Lummaa a folosit inregistrari ce dateaza din 1734-1888, interesandu-se de nasteri si casatorii ce afecteaza 754 de gemeni.

"Studiul a folosit datele unor persoane ce traiau in era preindustriala, pentru a obtine rezultate ce nu sunt afectate de evolutia sanatatii si a contraceptiei" – spune Lummaa.

Probabil ca femeile cu frati gemeni au mostenit atitudinea si comportamentul masculin al acestora, avand efect asupra deciziei de casatorie, speculeaza cercetatorii. Alte studii au aratat, de exemplu ca expunerea la testosteron in burtica mamei afecteaza trasaturile fetei si chiar lungimea degetelor.

De asemenea, expunerea la nivele ridicate de testosteron in timpul dezvoltarii poate duce la aparitia unor boli ce compromit fertilitatea, precum cancere ale aparatului reproducator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul