Fumatul sporeste riscul de criza cardiaca


Fumatul poate tripla riscul unei crize cardiace, iar expunerea la tutun sub toate formele sale (tigari, pipe, trabucuri, tabac de mestecat, tabagism pasiv, etc.) dauneaza inimii, potrivit unui studiu publicat în ultimul numar al revistei medicale The Lancet.

Fumatorii au de trei ori mai multe sanse sa sufere un infarct de miocard decât persoanele care nu au fumat niciodata, însa aceasta crestere a riscului se diminueaza dupa renuntarea la fumat, potrivit studiului Interheart pe un esantion de peste 27.000 de persoane din 52 de tari (12.461 care au supravietuit unui infarct si 14.637 care au servit drept grup de control).


Riscul de infarct depinde de numarul tigarilor fumate zilnic: creste cu 63% în cazul persoanelor care fumeaza în prezent mai putin de 10 tigari pe zi, se multiplica cu 2,6 pentru cele care fumeaza între 10 si 19 tigari pe zi si cu 4,6 pentru 20 de tigari si mai mult.

Exista o "relatie clara" între numarul de tigari fumate zilnic si riscul de infarct, subliniaza Salim Yusuf, Koon Teo (McMaster University, Ontario, Canada) si colegii lor.

Printre "micii fumatori" (mai putin de 10 tigari pe zi), excesul de risc dispare la trei, cinci ani dupa renuntarea la tutun. Însa pentru fumatorii înraiti, un exces de risc rezidual (circa 22%) subzista 20 de ani dupa renuntarea la tabac.

Printre persoanele care au fumat peste 20 de tigari pe zi, riscul de infarct se diminueaza rapid în primii trei ani dupa renuntare, apoi reducerea continua într-un ritm mai lent.

Expunerea la fumul altora (tabagism pasiv) creste riscul de criza cardiaca atât la fumatori cât si la nefumatori: el sporeste cu 62% pentru persoanele expuse la tabagism pasiv mai mult de 21 de ore pe saptamâna.

ROMPRES

18 august 2006Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul