Fumatul in timpul sarcinii si sindromul mortii subite


In urma unui studiu, publicat in American Journal of Public Health, s-a dovedit ca fumatul in perioada sarcinii este responsabil de moarte subita la nou nascut la unul din cinci cazuri raportate de moarte subita.

In familiile in care mamele fumeaza in timpul sarcinii, fumatul este responsabil pentru aproximativ doua treimi din cazurile de sindromul mortii subite. In urma studiului s-a dovedit faptul ca "fumatul pe parcursul sarcinii este principalul factor de risc care poate modifica aparitia sindromului mortii subite". Specialistii de la Rollins School of Public Health (Emory University, din Atlanta) impreuna cu colaboratorii sai au analizat certificatele de nastere si decesele nou nascutilor din statul Georgia in perioada ianuarie 1997 decembrie 2000.

Astfel ca, la 489494 de nasteri inregistrate, 9% din mame au fost fumatoare.

Numarul total al cazurilor de sindrom de moarte subita a fost de 438. Rata sindromului de moarte subita la nou nascutii din mame fumatoare a fost de 2,4/1000 fata de 0,8/1000 la mamele nefumatoare.Totusi, "din studiile anterioare rezulta ca fumatul matern documentat in actele de nastere este raportat in mod insuficient", au declarat autorii studiului. Pentru a creste precizia analizelor, cercetatorii au estimat cu ajutorul unui algoritm ca procentul real al femeilor fumatoare pe parcursul sarcinii a fost de 16,5%.

Acestia au urmarit si alti factori de risc care sunt implicati in determinarea sindromului mortii subite la nou nascut si anume (varsta gestationala, greutatea mica la nastere, paritatea, nivelul de educatie si statutul civil al mamei, sexul nou nascutului), gasind o rata finala de 2,6 pentru sindromul mortii subite la nou nascut asociata cu fumatul matern.

Echipa de cercetatori, estimeaza ca "20,7% din cazurile de moarte subita la nou nascut ar putea fi prevenite daca femeile insarcinate nu ar fuma pe parcursul sarcinii."

Sfatulmedicului.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul