Fumatul in sarcina scade fertilitatea la baieti
 

Cercetatorii spun ca fumatul in timpul sarcinii reduce fertilitatea baietilor afectand o gena cheie pentru testicule, relateaza BBC News.

Se stie deja ca fumatul afecteaza viitoarea fertilitate a baietilor nenascuti, dar pana in prezent nu s-a inteles cum. Cercetatorii de la Universitatea Aberdeen au


depistat reduceri semnificative ale nivelurilor unei gene denumite DHH, care joaca un rol cheie in dezvoltarea testiculelor.

Testiculele mici sunt caracterizate de un numar mic de spermatozoizi, raporteaza Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Gena DHH elibereaza molecula DHH in testicule, actiune care le spune celorlalte celule ce sa faca si ajuta la un control normal al cresterii testiculelor.


Cercetatorii au examinat 22 de feti umani intre saptamanile 11-19 de sarcina la nivel de 30 de gene cheie in dezvoltarea testiculelor. Nu s-a observat nicio schimbare semnificativa la nici una din gene in afara de gena DHH. In urma studiului s-a constatat ca fetii ai caror mame fumau 10 sau mai multe tigari pe zi, aveau un nivel de gena DHH cu aproximativ 50% mai mic decat in cazul mamelor nefumatoare.

Specialistii spun ca acest studiu trebuie sa fie completat de altele deoarece este prima data cand gena DHH este analizata din perspectiva efectului sau asupra fertilitatii baietilor cu mame fumatoare.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

15 Noi embrie 2007Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul