Fumatul in sarcina asociat cu ADHD


Oamenii de stiinta vin cu inca un motiv pentru a te lasa de fumat, in cazul in care doresti sa ramai insarcinata si esti fumatoare.

Cercetatorii de la Universitatea Yale au descoperit ca unii copii sunt mai predispusi la tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) dupa expunerea la fumul de tigara inca din viata intrauterina.

Se pare ca acesti copii sunt genetic susceptibili la ADHD. Un fat susceptibil are cu 3-9% mai multe sanse de a se dezvolta cu ADHD, in cazul in care mama acestuia fumeaza.

ADHD este o tulburare de comportament a copilului care se manifesta prin deficit de atentie si dificultati in desfasurarea unei sarcini. Ea este frecvent intalnita, debuteaza in copilarie, dar poate persista si la varsta adulta. Daca nu este depistata si tratata corespunzator poate perturba semnificativ functionarea sociala, scolara sau profesionala.


Afectiunea are mai multe sanse de a aparea la copii cu mame fumatoare, consumatoare de alcool si droguri sau la cele care au fost expuse toxinelor mediului pe perioada sarcinii. Expunerea la chimicale dupa nastere poate de asemenea sa creasca riscul aparitiei ADHD-ului.

Acest studiu recent a identificat genele implicate in ADHD. Atunci cand un copil are una sau ambele gene (numite "calea dopaminei"), acestea fiind DAT si DRD4, expunerea la nicotina pare a mari riscul de ADHD.

Aceasta forma combinata este cel mai comun tip de ADHD. Celelalte doua forme includ deficit de concentrare si greutatea de a controla comportamentul.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

15 August 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adhd adulti

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul