Fertilizarea in vitro, reduce sansa de sarcina multipla

/ / Modificat: 2008-03-17
Fertilizarea in vitro, reduce sansa de sarcina multipla





 




O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Laval a reusit sa identifice markerii genetici care ofera posibilitatea selectarii ovulelor in cazul fertilizarii in vitro pentru cresterea sanselor de a duce la capat o sarcina sanatoasa.

Aceste descoperiri pot creste substantial sansele de reusita in cazul transferului unui singur ovul si pot diminua riscul de aparitie a unei sarcini multiple. Acest studiu a fost publicat in cadrul Jurnalului Stiintific "Reproducerea Umana", iar aplicatiile acestuia sunt recunoscute international.

Ovulele recuperate in cursul procesului de fertilizare in vitro sunt inconjurate de celule foliculare, care ulterior sunt indepartate inainte ca procedura de fertilizare sa decurga.

Atata timp cat aceste celule foliculare se gasesc la nivelul ovulului ele sunt in contact direct. Primele studii de succes au fost realizate pe celulele foliculare bovine, oferindu-le cercetatorilor mai multe informatii cu privire la markerii specifici ai ovulelor.

Un studiu recent a fost realizat pe 40 de femei din cadrul unei clinici de fertilitate, cercetatorii reusind sa compare celulele foliculare care inconjoara ovulul cu cele ale unor femei care nu au avut sarcini reusite. Aceasta comparatie a dus la identificarea a cinci gene care sunt exprimate in abundenta in celulele foliculare care inconjoara ovulul.

In momentul de fata, modalitatea de a cunoaste cu siguranta care ovule pot fi transferate cu succes in uterul unei femei este bazata pe un criteriu vizibil precum aparitia si rata de divizare a ovulului. Aproape 30% din ovulele care arata normal prezinta anormalitati cromozomiale. Cercetatorii au acum posibilitatea de a selecta ovulele care ofera cea mai buna sansa de succes in dezvoltarea unei sarcini fara a altera integritatea ovulului.

Rezultatele studiului ofera medicilor si persoanelor care apeleaza la fertilizarea in vitro si o rezolvare a problemei etice, pentru a creste sansele unei sarcini, multe ovule sunt implantate simultan in uter, cu speranta ca unul sa se dezvolte. Aceasta procedura impreuna cu tehnicile deja avansate ale fertilizarii in vitro ofera sanse mai mici de a dezvolta o sarcina multipla.

Laura Moise

Redactor Copilul.ro

17 Martie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre