Femeile slabesc cu 10 ani inainte de instalarea dementei
 

Potrivit unui studiu publicat in revista Neurology, femeile care sufera de dementa incep sa scada in greutate cu cel putin 10 ani inainte ca afectiunea sa fie diagnosticata.

Cercetatorii au examinat fisele a 481 de persoane cu dementa si le-au comparat cu cele ale unui lot de 481 de persoane de aceiasi varsta si acelasi sex care nu aveau dementa.

Greutatea medie a fost aceiasi in cele doua loturi cu 21-30 de ani inainte de a fi diagnosticata afectiunea. La femeile care ulterior au fost diagnosticate cu dementa s-a observat scaderea greutatii cu pana la 20 de ani inainte de a fi diagnosticata dementa.


In medie, femeile cu dementa aveau cu aproximativ 5,5 kg mai putin in anul cand a fost diagnosticata boala fata de cele fara dementa.

O explicatie a acestui fenomen este ca in stadiile precoce ale dementei, persoanele afectate sunt apatice, indiferente si le este afectat simtul olfactiv, iar atunci cand persoanele nu pot simtii mirosul alimentelor, apetitul diminua si astfel apare scaderea in greutate.

Apatia si indiferenta fac femeile sa fie mai putin interesate in prepararea unor mancaruri bogate in substante nutritive, acestea fiind predispuse la sarirea peste unele mese.

Comparativ cu femeile, barbatii din studiu care ulterior au dezvoltat dementa nu au scazut in greutate inainte de a fi diagnosticati cu dementa. Aceasta diferenta se datoreaza probabil hormonilor sexuali masculini.

Barbatii de varsta medie si varstnicii sunt mai putin implicati in prepararea mancarii. In general mencarea este preparata de sotiile sau copiii acestora, ceea ce diminua efectul apatiei, indiferentei si a diminuarii mirosului.

28 August 2007

Citeste mai mult pe Sfatu lmedicului.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul