Femeile nu consuma acid folic
 

Desi doza recomandata de acid folic pe zi pentru femeile aflate la varsta reproducatoare este de 400 micrograme si ajuta la prevenireadefectelor din nastere, studiile arata ca majoritatea femeilor eligibile, in special cele intre 18 si 24 de ani nu iau, relateaza Reuters Health.

Aceste descoperiri sunt ingrijoratoare data fiind legatura exacta dintre nivelurile scazute de folat si incidenta defectelor de tub neural care includ anormalitati in dezvoltarea creierului si coloanei vertebrale care rezulta adesea in dizabilitati severe sau moarte.

Pentru a asigura un efect maxim, nivelurile de folat trebuie sa fie corespunzatoare inca de la inceputul sarcinii nu numai dupa ce o femeie afla ca este insarcinata.


Rezultatele ambelor studii au aparut in Morbidity and Mortality Weekly Report.

In cadrul primului studiu, cercetatorii de la Centers of Disease Control and Prevention au evaluat gradul de constientizare, informare si folosire a suplimentelor care contin acid folic printre femeile aflate la varsta reproducatoare (18-45 de ani) analizand date provenind din sondaje anuale efectuate de Gallup Organization din 2003 pana in 2007.

Raportul arata ca pe perioada intregului studiu, procentajul femeilor care consumau suplimente cu acid folic zilnic nu a depasit niciodata 48%, exceptie facand femeile care au primit confirmarea de sarcina.

In 2007, procentajul de femei eligibile care consumau suplimente a fost de 40%. Cel mai redus consum de suplimente cu acid folic s-a observat la femeile cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani – osciland intre 25% la 31%. Femeile din aceasta categorie de varsta prezentau si un grad mai scazut de constientizare (61%) si de informare (6%) cu privire la importanta acidului folic decat femeile din alte grupe de varsta.

Pe perioada studiului nu s-au inregistratimbunatatiri in consumul de suplimente cu acid folic, gradul de informare sau constientizare.

In cadrul celui de-al doilea studiu, cercetatorii de la Puerto Rico Department of Health si CDC au examinat constientizarea importantei acidului folic si consumul acestui supliment la femeile cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani in paralele cu incidenta defectelor de tub neural in Puerto Rico din 1996 pana in 2006.

Descoperirile indica ca gradul de constientizare si consumul acidului folic au crescut din 1997 pana in 2003, dar au scazut din 2003 pana in 2006. In timpul primei perioade, incidenta defectelor de tub neural s-a redus, pe cand in timpul celei de-a doua perioade nu s-a inregistrat nici o schimbare semnificativa.

Mai exact, in 1997, numai 22,4% din femei au fost constiente de faptul ca acidul folic este recomandat pentru prevenirea defectelor din nastere si doar 20,2% din femei au folosit suplimente cu acid folic.

Pana in 2003, procentajul a crescut cu pana la 72,0% respectiv 30,9%, dar pana in 2006 au scazut cu 56,5% respectiv 24,8%. Ca si in cazul primului studiu, femeile cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani tindeau foarte putin spre folosirea suplimentelor cu acid folic.

Aceste descoperiri sustin continuarea promovarii consumului de acid folic de catre femeile aflate la varsta reproducatoare, in special cele cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

11 Ianuarie 2008

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul